Πέμπτη 14 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιαγροτική επίθεση

«

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας»! Από αυτήν τη φράση του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί κάποιος να διαβλέψει το ζοφερό μέλλον για τη μικρομεσαία αγροτιά που προετοιμάστηκε από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και την ΕΕ. «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», για την αγροτική οικονομία, κοντά σε πολλά άλλα σημαίνει μείωση του κόστους, εκβιομηχάνιση των καλλιεργιών, καθετοποποίηση της παραγωγής, μεγέθυνση των αγροτικών ιδιοκτησιών. Για να πραγματοποιηθεί ένας τέτοιος στόχος, υπάρχουν δύο δρόμοι: Πρώτον, αυτός που οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση - συσσώρευση των μέσων παραγωγής (γη - εργαλεία - μηχανήματα) στα χέρια των λίγων. Δεύτερον, ο δρόμος της συνένωσης της μικρής - κατακερματισμένης ιδιοκτησίας που κατέχουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί σε μια μεγάλη συλλογική ιδιοκτησία, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο στο πλαίσιο μιας άλλης οικονομίας και εξουσίας.

Φυσικά, τα κόμματα του κεφαλαίου επιλέγουν τον πρώτο δρόμο επιδιώκοντας να μετατρέψουν τους σημερινούς μικρομεσαίους αγρότες σε ακτήμονες, εργάτες γης δημιουργώντας τα νέα «ευρω-τσιφλίκια», δηλαδή τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία. Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης της ΝΔ για το μικρομεσαίο αγρότη και αγρότισσα. Γι' αυτό και η πρωθυπουργική φράση για τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» του αγροτικού τομέα, μόνο ως πολεμικό διάγγελμα των ευρω-πολυεθνικών και των ντόπιων καπιταλιστών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κατά των μικρών και φτωχών αγροτών της χώρας, μπορεί να εκληφθεί.

«

Υπερβολές» θα αναφωνήσουν κάποιοι, όμως η πραγματικότητα αρκεί να τους διαψεύσει: Η συντριπτική πλειοψηφία της σημερινής μικρομεσαίας αγροτιάς, εργάζεται χρόνο με το χρόνο απλώς για να αποπληρώνει τα χρέη της στις τράπεζες, καταφέρνοντας να αποκομίζει ελάχιστα χρήματα για τις καθημερινές βιοποριστικές της ανάγκες. Και τα «φούμαρα» που πουλάει η κυβέρνηση περί «ρύθμισης αγροτικών χρεών» δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά το άλλοθι. Το άλλοθι για να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, όσων δεν κατάφεραν εκ των πραγμάτων να ενταχθούν στη «ρύθμιση». Και αλήθεια, τι σόι... ρύθμιση θα γίνει για όσους παραγωγούς χρεώθηκαν πολύ πρόσφατα μέχρι το... λαιμό για να εκσυγχρονίσουν καλλιέργειες που τώρα, κυβέρνηση και Βρυξέλλες, σχεδιάζουν τον ενταφιασμό τους;

Το ΚΚΕ στέλνει σαφές μήνυμα προς τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας. Την καλεί να παλέψει, ενωμένη με την εργατική τάξη, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να αποδυναμώσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να ενισχύσει μαζικά το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή ένταξης της χώρας στην «ΕΟΚ» προειδοποίησε για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα και για εκείνα που θα συμβούν στο κοντινό μέλλον. Να συμβάλλει στη δημιουργία του λαϊκού μετώπου, ώστε, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, να αναπτυχθεί η γεωργία σε όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ