Πέμπτη 14 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επεισόδια στο Πατριαρχείο

Και επίσημα έκπτωτος από το αξίωμά του θεωρείται από χτες το απόγευμα ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Ειρηναίος. Με Προεδρικό Διάταγμα της Παλαιστινιακής Αρχής, κηρύττεται και επίσημα έκπτωτος. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, είχε υπογράψει εδώ και αρκετό καιρό το Διάταγμα αλλά με τη δημοσιοποίησή του, ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή εκλογών με στόχο την ανάδειξη νέου Πατριάρχη.

Νωρίτερα, είχαν σημειωθεί επεισόδια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ομάδα 40 ατόμων, εισέβαλε στο πατριαρχικό ίδρυμα προσπαθώντας, όπως τόνισαν οι ίδιοι, να ανατρέψουν το σημερινό καθεστώς για να επανέλθει ο νυν μοναχός και πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Ειρηναίος.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν ελαφρά ένας μοναχός στο χέρι και ένας αστυνομικός, ενώ το εσωτερικό του κτιρίου υπέστη μεγάλες ζημιές καθώς η ομάδα στην προσπάθειά της να καταλάβει το ίδρυμα, έσπαγε πόρτες και παράθυρα. Αργά χτες το απόγευμα, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γενικής Προξένου των Ιεροσολύμων Ελένης Σουρανή, των νομικών συμβούλων του Πατριαρχείου Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Νίκου Καλιούρη με τον αστυνομικό διοικητή της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, που βρισκόταν στο ίδρυμα. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας ξεκαθάρισε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε εντολή για να γίνουν συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ