Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χωρίς συναισθηματικά μπερδέματα

Στις 19/11/2003 έγινε μια ημερίδα με θέμα: «ΕΣΥ, 20 χρόνια μετά, Διδάγματα από την ιστορική εμπειρία». Η διαπίστωση πως ποτέ δεν αναπτύχθηκε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της χώρας μας, έγινε από πολλές - και διαφορετικές - πλευρές. Μάλιστα ο υπερτονισμός από στελέχη του κυβερνώντος τότε κόμματος του ΠΑΣΟΚ αυτής της διαπίστωσης οδήγησε το νυν υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, -που παραβρέθηκε στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος τότε της ΝΔ - να δηλώσει πως δεν ήξερε ποιανού κόμματος βουλευτής έπρεπε να αισθάνεται!

Υπανάπτυξη και υπολειτουργία με υποβαθμισμένες υπηρεσίες των Κέντρων Υγείας και των πολυιατρείων του ΙΚΑ είναι το στίγμα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Και κοντά σ' αυτά ήρθε πριν τέσσερα χρόνια μια κοινή υπουργική απόφαση (20/9/2002) για την επιβολή νοσηλίων στα ταμεία - πλην του ΟΓΑ - σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι τους προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας. Η απόφαση εκείνη αναστάλθηκε ύστερα από την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν έχει πια συναισθηματικά μπερδέματα και όπως ανακοίνωσε από τη Λάρισα, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην εφαρμογή εκείνης της απόφασης. «Δεν καταλαβαίνω γιατί τα μεγάλα ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο ΟΠΑΔ, στα οποία οι εργαζόμενοι καταβάλλουν εισφορές, δεν καλύπτουν το κόστος των ιατρικών εξετάσεων στα Κέντρα Υγείας», αναρωτήθηκε ο Ν. Κακλαμάνης, για να προσθέσει: «Αν οι 55.000 τουρίστες που επισκέφτηκαν πέρυσι το ΚΥ Σαντορίνης πλήρωναν από 10 ευρώ, θα συνέδραμαν με ένα ποσό που ξεπερνά τον προϋπολογισμό του Κέντρου».

Οπως, τάχα, δεν καταλαβαίνει τώρα ο υπουργός Υγείας, γιατί να μην πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ, έτσι όταν εφαρμοστεί η ρύθμιση - δε θα καταλαβαίνει γιατί, αύριο, να μην πληρώνει και ο ΟΓΑ, αφού οι ασφαλισμένοι του καταβάλλουν εισφορές! Το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε τον ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης και ήδη μια μεγάλη μερίδα των αγροτών έχει την οδυνηρή εμπειρία ότι χάνει την υγειονομική κάλυψη, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές.

Οπως επίσης το ΠΑΣΟΚ έχει θεσμοθετήσει τα ιδιωτικά επαγγελματικά ταμεία, που θα μπορούν να προσφέρουν «πακέτα» υγειονομικών παροχών και τα οποία πακέτα θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τους ασφαλισμένους. Και αυτό το έχει κατά νου η κυβέρνηση της ΝΔ. Γι' αυτό και οδηγεί όλες τις πληρωμές στα ταμεία για να τις περάσει στις τσέπες των ασφαλισμένων.

Υπάρχει ένας οιωνεί διαγκωνισμός μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας: Εκχώρηση τομέων των νοσοκομείων και από τους δυο. Αύξηση των νοσηλίων από τη ΝΔ, διατίμηση των νοσηλίων από το ΠΑΣΟΚ. Ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία από το ΠΑΣΟΚ, συμβάσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τη ΝΔ. Και πάει λέγοντας...

Αυτός ο δικομματικός ανταγωνισμός, που είναι υποταγμένος στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις «λειτουργίες της αγοράς», βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους της χώρας.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ