Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ναι» στα ευρω-τρομοκρατικά μέτρα

Θ. Ρουσόπουλος: «Οι χώρες πρέπει να προσαρμόζουν τα συστήματά τους κατά της τρομοκρατίας»

Την ολόπλευρη εφαρμογή των τρομοκρατικών μέτρων που αποφασίστηκαν στην ΕΕ επιδιώκει και για τη χώρα μας η κυβέρνηση Καραμανλή, «προσαρμόζοντας» ανάλογα και την εθνική νομοθεσία.

Η κυβέρνηση κινείται χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις στην κατεύθυνση της απόλυτης συμμόρφωσης με το «αντιτρομοκρατικό πλαίσιο» που αποφάσισαν οι υπουργοί των 25 και θα εξειδικευτεί τους επόμενους μήνες υπό την καθοδήγηση της βρετανικής προεδρίας. Ακριβώς γι' αυτό επιχειρεί, όπως το συνηθίζει, να σηκώσει «σύννεφα σκόνης», καθησυχάζοντας τον ελληνικό λαό ότι τάχα τα δημοκρατικά δικαιώματα διασφαλίζονται από το Σύνταγμα και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων(!). Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη μείνει πίσω στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και γι' αυτό, αν χρειαστεί, θα περάσει από τη Βουλή τις νομοθετικές ρυθμίσεις (διάβαζε «τρομονόμους») που απαιτούνται για να ανταποκριθεί. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν χτες ότι προσβλέπουν και στην υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει τον «τρομονόμο» επί Σημίτη.

Η χτεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ευθέως ότι «οι χώρες πρέπει να προσαρμόζουν τα συστήματά τους κατά της τρομοκρατίας» και «πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα».

«Το συμβούλιο υπουργών (σ.σ. την Τετάρτη) κατέληξε σε μια δήλωση, σε ένα κείμενο επιπέδου αρχών. Η Ελλάδα διατήρησε τις επιφυλάξεις της. Η περαιτέρω διαδικασία προβλέπει την παραπομπή του θέματος σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων και η συζήτηση θα εξελιχθεί»... δήλωσε αρχικά ο εκπρόσωπος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δε διατυπώνει την παραμικρή επιφύλαξη και αντίρρηση για τη συζήτηση και υλοποίηση των μέτρων παρακολούθησης και καταστολής που δρομολογούνται στην ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας (κινητά, ίντερνετ, e-mail) ο εκπρόσωπος δικαιολόγησε ουσιαστικά το αυταρχικό μέτρο λέγοντας ότι «οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την ανθρώπινη ζωή», και ακόμα πως «ένα τρομοκρατικό πλήγμα εναντίον ενός κράτους -μέλους είναι ένα πλήγμα εναντίον όλων των κρατών - μελών».

Πρέπει, συμπλήρωσε, σεβόμενοι την ανθρώπινη ζωή να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Εάν τα κατάλληλα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, δε χρειάζονται περισσότερα. Παράλληλα θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες υποστηρίζοντας ότι δε θα αλλάξει τίποτα σε σχέση με αυτό που έγινε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (σ.σ. όταν η χώρα ήταν ένα ατέλειωτο στρατόπεδο) και, πάντως, όλα θα γίνουν «με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των υπουργών είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εναρμόνισης των πρακτικών, του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών και των εθνικών νομοθεσιών, που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Εννοείται ότι το τελευταίο λέγεται για αντιπερισπασμό...

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Πρ. Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι δε χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή της νομοθεσίας για να εφαρμοστούν τα καινούρια «αντιτρομοκρατικά» μέτρα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Σύνταγμα.

Αντίθετος με την επιβολή των μέτρων παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων εμφανίστηκε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πολύ δύσκολα θα περάσουν αυτά τα μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο». Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στη ΝΕΤ, ευχήθηκε πάντως «η συζήτηση να φουντώσει διότι χρειάζεται μια ευρύτερη αντίδραση σε τέτοια μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ