Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια η «στέγαση»

Το επίσημο καλάθι της νοικοκυράς ακρίβυνε στο δωδεκάμηνο Ιούλης 2004 - 2005 κατά 3,9%, με τη «στέγαση» να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση (9,2%). Αισιόδοξη, ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί τον Αύγουστο στο 3,5%, δηλώνει η ΕΣΥΕ

Ξεπέρασε κατά πολύ τις επίσημες ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ο πληθωρισμός τον Ιούλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και γενικότερα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Ιούλη αναρριχήθηκε στο 3,9% από 2,9% που ήταν τον Ιούλη του 2004 και 3,3% τον Ιούνη του 2005. Υπερδιπλάσια από το μέσο όρο του γενικού δείκτη, ήταν η αύξηση των τιμών στην κατηγορία «στέγαση» (ενοίκια, κοινόχρηστα κλπ) που έφτασε στο 9,2%

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι:

  • Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, με τα πρότυπα της ΕΕ, διαμορφώθηκε φέτος σε υψηλότερα επίπεδα, αφού τον Ιούλη ανήλθε στο 3,9% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα Ιούνη. Στην ουσία, όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως μεγαλώνει συνεχώς η «ψαλίδα» της ακρίβειας ανάμεσα στην Ελλάδα και το μέσο όρο της ΕΕ και τείνει να διπλασιαστεί, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλη - σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat - διαμορφώθηκε στο 2,2%!
  • Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή για το δωδεκάμηνο Αύγουστος 2004 - Ιούλης 2005 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2003 - Ιούλη 2004 παρουσίασε αύξηση 3,2%, έναντι αύξησης 3% τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη - διά στόματος του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη - ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες και ο μέσος ρυθμός αύξησης δεν προβλέπεται να ξεφύγει στη διάρκεια του 2005 από τα επίπεδα του 3,3% - 3,4%. Αισιόδοξη για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες δηλώνει και η ηγεσία της ΕΣΥΕ, που θεωρεί την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,9% τον Ιούλη «αναμενόμενη» και την αποδίδει:

  • Στην «τεχνητή επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορετική ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων φέτος σε σύγκριση με πέρυσι».
  • Στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τα υγρά καύσιμα, τόσο από τις άμεσες επιπτώσεις που καταγράφονται στις λιανικές τιμές της βενζίνης όσο κυρίως στις έμμεσες επιπτώσεις που έχουν στις λιανικές τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών μεταφοράς.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,9% τον Ιούλη του 2005 συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιούλη 2004, προήλθε, κυρίως, από τις αυξήσεις των παρακάτω, επιμέρους, δεικτών:

  • Στέγασης (9,2%), λόγω αύξησης των τιμών, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης - αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου θέρμανσης.
  • Ενδυσης και υπόδησης (6,5%), λόγω αύξησης των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης.
  • Μεταφορών (5%), λόγω αύξησης των τιμών, των ανταλλακτικών αυτοκινήτου, των υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης), των τελών κυκλοφορίας, των διοδίων και του κομίστρου των ταξί κλπ.
  • Εκπαίδευσης (4,3%), λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα, των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των επαγγελματικών και τεχνικών σχολών - ΙΕΚ.
  • Υγείας (4,2%), λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνό (3,3%), λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων και των αλκοολούχων, μη σερβιριζόμενων, ποτών.
  • Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια καθώς και στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες κατά 3,2%, λόγω αύξησης, των τιμών στα φαγητά εκτός οικίας, αναψυκτικά - γλυκά - καφές - ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία, στις υπηρεσίες κουρείων - κομμωτηρίων, στα είδη ατομικής φροντίδας, στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων και δικύκλων και άλλες υπηρεσίες.
  • Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (2,8%), λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα - καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής - λευκά είδη, στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης και στις οικιακές υπηρεσίες.
  • Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες (2,1 %), λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: άνθη, υπηρεσίες αναψυχής, βιβλία - εφημερίδες - περιοδικά - γραφικά.
  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (0,7%), λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές, γλυκά - ζαχαρωτά, ελαιόλαδο, και ξηροί καρποί. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών, κυρίως, στα νωπά φρουτολαχανικά και ψάρια νωπά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ