Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Εύλογη και ιδιαίτερη για το μεγάλο κεφάλαιο η σημασία του νομοσχεδίου, περί «Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ), που κατέθεσε προχτές η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά δε βρήκε θέση στα πρωτοσέλιδα των χτεσινών εφημερίδων. Οπως καταλαβαίνετε, το προαναφερόμενο μέτρο είναι απ' αυτά, που προωθούνται και εφαρμόζονται, χωρίς φανφάρες και δικομματικές τσιριμόνιες. Μόνον η «Καθημερινή» - εκτός του «Ριζοσπάστη» - έκανε πρωτοσέλιδο θέμα της το νομοσχέδιο, έχοντας, βέβαια, έναν ολότελα παραπλανητικό τίτλο.

Περιττό, βέβαια, να σημειώσουμε ότι έχει δίκιο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν ισχυρίζεται, πως αυτή ξεκίνησε τις διαβόητες «συμπράξεις». Αλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει στον ίδιο δρόμο με αυτόν του ΠΑΣΟΚ. Κι όχι μόνο στο προαναφερόμενο θέμα.

Βέβαια, τα πράγματα γίνονται συνεχώς χειρότερα για τους εργαζόμενους και το λαό και ακόμη καλύτερα για την πλουτοκρατία και τα μονοπώλια. Τούτο, όμως, δεν οφείλεται μόνον ή κυρίως, επειδή τη χώρα κυβερνά η ΝΔ. Τα ίδια, λίγο - πολύ, θα γίνονταν και εάν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, που θα πορευόταν στο πλαίσιο της πολιτικής του ευρωμονόδρομου, των νόμων της «ελεύθερης αγοράς», της ανταγωνιστικότητας, κλπ., κλπ.

Παρά τις όσες αυταπάτες σκορπίζουν οι κάθε λογής οπαδοί του «ανθρώπινου καπιταλισμού», τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Η χώρα, είτε θα συνεχίσει να πορεύεται στο πλαίσιο της συνεχώς και περισσότερο αντιλαϊκής και απάνθρωπης καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη ριζική αλλαγή πορείας και το σοσιαλισμό.

Και δε βγαίνει το συμπέρασμα αυτό μόνον από την περίπτωση των ΣΔΙΤ. Την ίδια ακριβώς απάντηση δίνουν οι προωθούμενες αντεργατικές διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η εντεινόμενη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, η συνεχής χειροτέρευση των τομέων της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, οι πολύμορφες ιδιωτικοποιήσεις, η προώθηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι αυξανόμενοι συνεχώς μηχανισμοί και μέτρα καταστολής, οι περιορισμοί των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, κλπ., κλπ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ