Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα πετρελαϊκά κέρδη στο ... ρετιρέ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η διατήρηση των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου αποδείχνεται ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα κέρδη των μεγάλων εταιριών εμπορίας και διύλισης πετρελαίου, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Σ' αυτό συνηγορούν και οι εκτιμήσεις έξι αναλυτών σχετικά με την εξέλιξη της κερδοφορίας του ομίλου εταιριών «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών αυτών, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου «Ρόιτερς», τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2005 αναμένεται να αυξηθούν κατά 65% και να φθάσουν τα 131,3 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται και νέα εκτίναξη.

Εμείς σημειώνουμε ότι συστατικό στοιχείο στη συνεχιζόμενη - με προκλητικούς ρυθμούς - αύξηση των κερδών των εταιριών διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών αποτελεί η κερδοσκοπία που ασκείται και με τις μονοπωλιακές τιμές. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι τα ΕΛΠΕ και οι άλλες εταιρίες διύλισης και εμπορίας πετρελαίου στην Ελλάδα αξιοποίησαν στο έπακρο τις αυξημένες διεθνείς τιμές πετρελαίου για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Και το πέτυχαν, αυξάνοντας στα ύψη τις εγχώριες τιμές πώλησης τόσο στα πετρέλαια όσο και στις βενζίνες. Ελέω, βέβαια, κυβερνητικής πολιτικής και «ελεύθερης αγοράς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ