Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο συζητήσεων οι επόμενες κινήσεις

Συναντίληψη, σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά τις επόμενες ενέργειες στο Κυπριακό, αλλά και διαφωνίες σε επί μέρους σημεία, διαπιστώθηκαν σε δίωρη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Η συναντίληψη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφορά στις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο. «Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό συναντίληψη. Νομίζω ότι η δική μας θέση, που είναι η από κοινού προσπάθεια, είναι μια θέση που δε νομίζω να βρίσκει κανένα αντίθετο. Το θέμα είναι τα επιδιωκόμενα και πώς τα επιτυγχάνουμε», είπε ο Ν. Αναστασιάδης. Πρόσθεσε δε, ότι η Κύπρος πρέπει να επιδιώξει τη διαμόρφωση μιας στάσης εντός της ΕΕ, η οποία να υποχρεώσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα όσα απαιτεί, για κάθε κράτος - μέλος ή υποψήφιο κράτος, τόσο το κοινοτικό κεκτημένο όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι ο καθορισμός της ημερομηνίας για συνεδρίαση του σώματος εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε τον Τάσσο Παπαδόπουλο και για τις επαφές που είχε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Δηλώσεις Ταλάτ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέλαβε πρωτοβουλία για συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Μ. Ταλάτ είπε ότι, από όσα άκουσε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε την ιδέα αυτή. Διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση ούτε και έχει πληροφόρηση για το τι θα γίνει τελικά.

Υπενθυμίζεται ότι τις πληροφορίες για μια τέτοια συνάντηση δε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Πάντως ο Τάσσος Παπαδόπουλος δε φαίνεται να ευνοεί συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Κάρογιαν, δήλωσε ότι έγινε σκέψη για μια τέτοια συνάντηση, αλλά, εξήγησε, ο Τ. Παπαδόπουλος θεωρεί ότι μια συνάντηση πρέπει να είναι επί της ουσίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι με τις δηλώσεις και την εν γένει συμπεριφορά του υπονομεύει συνεχώς τη δημιουργία καλού κλίματος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, το οποίο θα βοηθούσε στη συνεργασία και τη συνεννόηση, ώστε να προχωρήσουμε σωστά σε λύση του Κυπριακού. Η τακτική του κ. Ταλάτ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι τακτική συνεχούς υπονόμευσης του κλίματος που θέλουμε να δημιουργηθεί.

Εξάλλου, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνεχάρη την Ανόρθωση για την πρόκρισή της στον επόμενο προκριματικό γύρο του «Τσάμπιονς Λινγκ» και, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, ζήτησε «την άρση της απομόνωσης των τουρκοκυπριακών ομάδων», ώστε, όπως είπε, να έχουν παρόμοιες εμπειρίες, αλλά και γιατί αυτό θα βοηθήσει στις προσπάθειες για ειρήνη και επανένωση της Κύπρου.

Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Σ. Ντενκτάς

Θετικά βλέπουν οι πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης και Σερντάρ Ντενκτάς, αντίστοιχα, το ενδεχόμενο μιας πρώτης συνάντησης, έστω και κοινωνικού χαρακτήρα, μεταξύ του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι Αναστασιάδης και Ντενκτάς δήλωσαν ότι, παρά τις διαφορετικές τους απόψεις σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού και στον τρόπο επίλυσής του, θα συνεχίσουν τις συναντήσεις και την ανταλλαγή απόψεων.

Στη χτεσινή συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής από εκπροσώπους των δύο κομμάτων με στόχο την εξέταση των διαφορών μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε διάφορα θέματα για μεγαλύτερη κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς. Οσον αφορά στις εκταφές που γίνονται στα Κατεχόμενα, ο Ντενκτάς είπε ότι αυτές συνεχίζονται, ωστόσο δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη ως προς το χώρο που θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις DNA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ