Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΕΥΚΗΣ
Πολυδάπανο και αποτυχημένο το κοινό Ενεργειακό Κέντρο

Να καταργηθεί το πολυδάπανο Πειραματικό Ενεργειακό Κέντρο, που παρέχει θέρμανση και ζεστό νερό στο συγκρότημα πολυκατοικιών του Ηλιακού Χωριού Πεύκης, και να εγκατασταθούν νέοι αυτόνομοι ενεργειακοί εξοπλισμοί (ηλιακοί συλλέκτες, μπόιλερ, καυστήρες κλπ.) σε κάθε πολυκατοικία, απαιτούν οι κάτοικοι του. Γιατί, εδώ και 16 χρόνια, έχουν νιώσει στο πετσί τους τα αποτελέσματα των αποτυχημένων και αντιοικονομικών αποτελεσμάτων αυτού του Ενεργειακού Κέντρου: χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, «τσουχτεροί» λογαριασμοί που αγγίζουν ακόμα και τα 300 ευρώ το δίμηνο κατά τους χειμερινούς μήνες, σε συνδυασμό με την πλήρη και μόνιμη αδιαφάνεια στη διαχείριση και την κατανομή των δαπανών.

Οταν ο ΟΕΚ το 1988 κατασκεύασε το Ηλιακό Χωριό με 435 κατοικίες, είχε δεσμευτεί για «πλήρη ικανοποίηση των αναγκών σε θέρμανση και ζεστό νερό με σχετικά χαμηλό κόστος», καθώς επίσης και για «οικονομική συμμετοχή των κατοίκων, η οποία θα αφορούσε αποκλειστικά τις δαπάνες για πετρέλαιο, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα». Δεσμευόταν, ακόμα, γραπτώς, πως ο ίδιος ο ΟΕΚ θα αναλάμβανε να καλύπτει τα έξοδα προσωπικού, ανταλλακτικών, συντήρησης κλπ. του Ενεργειακού Κέντρου.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι κάτοικοι, για χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες απ' αυτές που απολαμβάνουν άλλοι σε συμβατικές πολυκατοικίες, υποχρεούνται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά. Σ' αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι καλούνται να πληρώνουν 19% ΦΠΑ για έξοδα διαχείρισης, λόγω του Ενεργειακού Κέντρου, και ένα 4% πάγιο. Στους περισσότερους λογαριασμούς, μάλιστα, δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το «τι πληρώνουν», αφού οι υπεύθυνοι του ΟΕΚ και του Ενεργειακού Κέντρου κρύβουν συστηματικά τα οικονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων διαμορφώνονται οι λογαριασμοί.

Από έγγραφο του ΟΕΚ, φαίνεται πως οι κάτοικοι πληρώνουν και για τα έξοδα συντήρησης, που υποτίθεται ότι βαρύνουν αποκλειστικά τον Οργανισμό.«Σας γνωρίζουμε ότι οι δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του ΗΧ για το επόμενο διάστημα, από 24/6/2005 έως 31/12/2005, εκτιμώνται ως ακολούθως: ΔΕΗ 68.000 ευρώ, ΕΥΔΑΠ 12.000 ευρώ, Πετρέλαιο 45.000 ευρώ και Δαπάνες Συντήρησης - Ανταλλακτικών 30.500 ευρώ», αναφέρει το έγγραφο.

Ο Γ. Σταυρόπουλος, κάτοικος του ΗΧ και μέλος της επιτροπής κατοίκων, είπε στο «Ρ»: «Εχουμε αρνητική πείρα, 16 χρόνια ζωής με το κοινό Πειραματικό Ενεργειακό Κέντρο. Πολλοί αποδεσμεύονται από το Ενεργειακό Κέντρο, γιατί είναι εξαιρετικά ασύμφορο. Αλλοι οικιστές δεν καταβάλλουν τις ενεργειακές δαπάνες λόγω οικονομικής αδυναμίας, ενώ εκείνοι που εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένοι με το Κέντρο δίκαια διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό και τις υπερβολικές ανατιμήσεις. Τα τελευταία χρόνια το κόστος αυξήθηκε τόσο, που κάποιες φορές αγγίζει το μισό μισθό ενός χαμηλόμισθου!».

«Να μας παραδώσετε άρτιες τις κατοικίες μας!»

Ο ΟΕΚ προτίθεται να απομακρυνθεί οριστικά από τη διαχείριση του Ενεργειακού Κέντρου, αφού πρώτα το ...«εκσυγχρονίσει».

«Κατηγορηματικά αποκρούουμε κάθε σκέψη να αναλάβουμε εμείς τα έξοδα λειτουργίας ενός αποδεδειγμένα αποτυχημένου και πολυδάπανου κοινού Ενεργειακού Κέντρου. Εάν ο ΟΕΚ δεν μπορεί να σηκώσει το μεγάλο κόστος μιας δικής του αποτυχημένης πειραματικής επιλογής, τότε ας βάλει ένα οριστικό τέλος, υπό τον όρο, όμως, να μας παραδώσει άρτιες τις κατοικίες μας!», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που έχει υπογραφεί από την πλειοψηφία των κατοίκων. Η πλειοψηφία των κατοίκων απαιτεί να συνδεθούν οι κατοικίες τους με το φυσικό αέριο, χωρίς να χρειάζεται κάποιος μεσάζων και να φύγουν από τις ταράτσες όλα τα παλιά και αχρηστευμένα συστήματα του κοινού Ενεργειακού Κέντρου και να τοποθετηθούν νέοι αυτόνομοι μηχανισμοί ηλιακών συλλεκτών.

Εμπαιγμός από υπουργείο και ΟΕΚ

Ενώ ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γ. Γιακουμάτος, είχε δεσμευτεί να παραδώσει στην επιτροπή κατοίκων μελέτη του έργου ανακαίνισης του Ενεργειακού Κέντρου, τελικά έδωσε, μέσω ενός συμβούλου του, του μηχανικού Ν. Καυκάλα, μια εισήγηση προς το ΔΣ του ΟΕΚ με θέμα: Δημοπράτηση του έργου «Επανασχεδιασμός και βελτιστοποίηση ενεργειακών συστημάτων του ΗΧ».

Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι στόχος του ΟΕΚ είναι «ο καταμερισμός της υπέρογκης δαπάνης λειτουργίας όλων αυτών των ενεργειακών συστημάτων στους κατοίκους του χωριού».

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο ΟΕΚ επιμένει να διατηρηθεί το κοινό Ενεργειακό Κέντρο και να φορτώσει στο εξής το κόστος λειτουργίας του στους οικιστές. Τη στιγμή, μάλιστα, που θα δαπανήσει 7 εκατ. ευρώ για ένα έργο, που η πλειοψηφία των κατοίκων εκφράζει την ανησυχία της ότι πρόκειται για «έργο - "τρύπιο κουμπαρά"».

Οι κάτοικοι, σε ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν: «Η πρότασή μας για αυτόνομες πολυκατοικίες στοιχίζει σημαντικά λιγότερα χρήματα, είναι ρεαλιστική και θα μας απαλλάξει οριστικά, εμάς και τον ΟΕΚ, από τον "τρύπιο κουμπαρά", το Ενεργειακό Κέντρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς θέρμανση στο Ηλιακό Χωριό (2013-01-09 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στον ΟΕΚ για το θέμα της θέρμανσης (2011-11-16 00:00:00.0)
Χωρίς θέρμανση 400 οικογένειες (2011-11-15 00:00:00.0)
Σπίτια για λίγους ματσωμένους (2004-09-03 00:00:00.0)
Προβλήματα στο "Ηλιακό Χωριό" (1995-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ