Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ - ΣΙΒΗΡΙΑ
Ανησυχία για κρούσματα της γρίπης των πουλερικών

ΜΟΣΧΑ-ΑΣΤΑΝΑ.- Την εμφάνιση του θανατηφόρου ιού τύπου Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών σε επτά χωριά του βόρειου Καζακστάν επιβεβαίωσαν χτες οι αρχές της χώρας, προσθέτοντας ωστόσο πως έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων.

Ο Ασιλμπέκ Κοζουμράτοφ, διευθυντής του Κτηνιατρικού Τμήματος του υπουργείου Γεωργίας του Καζακστάν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή εκδήλωση της νόσου των πτηνών και στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου τα αποδημητικά πτηνά αρχίζουν να πετούν προς τη λεκάνη των Ουραλίων-Κασπίας. Ο Κοζουμράτοφ κατέληξε λέγοντας πως οι αρχές θα διατηρήσουν προληπτικά ως τον Οκτώβρη τα μέτρα που έχουν λάβει κατά της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών.

Το ίδιο 24ωρο, στη Ρωσία, ο επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας, Γκενάντι Ουστένσκι, καθησύχασε τους υπουργούς Εξωτερικών των υπολοίπων χωρών μελών της Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Κρατών πως η κατάσταση σε σχέση με τα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών στις περιοχές της Σιβηρίας που μεθορεύουν με το Καζακστάν «βαθμηδόν ομαλοποιείται». Ανακοίνωσε την άρση της καραντίνας σε συνολικά 12 περιοχές της περιφέρειας Αλτάι της Σιβηρίας αλλά τη διατήρηση του καθεστώτος υγειονομικής απομόνωσης στα χωριά Νοβοτραβνόγιε και Τσελγιαμπίνσκ, όπου συνεχίζονται οι αναφορές για τη θανάτωση πολλών δεκάδων πουλερικών που μολύνθηκαν απ' τον επικίνδυνο ιό Η5Ν1.

Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας έχουν επισημάνει πολλές φορές το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού Η5Ν1 με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί εφικτή και η μετάδοση της νόσου των πουλερικών και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα αντιμετωπίζαμε την αρχή μίας πανδημίας γρίπης με εκατομμύρια θύματα σ' όλο τον πλανήτη...

Την κατάσταση πάντως «παρακολουθεί στενά» η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον εκπρόσωπο Φίλιπ Τοντ να δηλώνει πως «διασφαλίζουν επαρκή προστασία τα έως τώρα μέτρα», μεταξύ των οποίων είναι και η (απ' τις 12 Αυγούστου) απαγόρευση στις εισαγωγές ζώντων ή σφαγιασθέντων πουλερικών και υποπροϊόντων τους από τη Ρωσία και το Καζακστάν προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ