Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τιμή στους 19 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Σταυράκι

Με τη συμμετοχή αντιστασιακών οργανώσεων, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης και της ΝΑΣ, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 4/9, το πρωί, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 19 εκτελεσθέντες κομμουνιστές και μαχητές του ΔΣΕ το 1948 στο Σταυράκι Ιωαννίνων. Την εκδήλωση οργάνωσαν η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ του τοπικού παραρτήματος.

Υπογραμμίστηκε η διαχρονική αξία και η επικαιρότητα της θυσίας των 19 δολοφονηθέντων κομμουνιστών σήμερα, καθώς οι ιμπεριαλιστές εξακολουθούν και συνεχίζουν να βάζουν δεσμά στους λαούς και να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Ενώ δόθηκε απάντηση και στις κορόνες περί «εθνικής συμφιλίωσης», που προβάλλονται από την άρχουσα τάξη, σε μια προσπάθεια να αποσιωπηθεί η ιστορική αλήθεια για τον καθοριστικό ρόλο του ΚΚΕ. Επίσης, τονίστηκε η σημαντική συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και μετέπειτα στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές και την ντόπια πλουτοκρατία.

«Σήμερα, που οι Αμερικάνοι με τους συμμάχους τους επαναλαμβάνουν στο Ιράκ και αλλού τις θηριωδίες που έκαναν και στην Ελλάδα, εκδηλώσεις σαν τη σημερινή γίνονται βήμα καταγγελίας για τα παλιά και νέα εγκλήματά τους», θα τονίσει στο χαιρετισμό του ο Φ. Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ του Παραρτήματος Ιωαννίνων. Για να προσθέσει: «Τότε εκτέλεσαν τους 19 πατριώτες στο Σταυράκι γιατί βοήθησαν το ΔΣΕ ή ήταν μαχητές του, δίκαζαν σαν προδότες της Ελλάδας τους κομμουνιστές και τους αντιστασιακούς που έδιωξαν τους φασίστες από τη χώρα μας. Τώρα δικάζουν τον Μιλόσεβιτς ως εγκληματία πολέμου διότι υπερασπίστηκε τη χώρα του από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς».

Αναφερόμενος στη «γιορτή εθνικής συμφιλίωσης», που πραγματοποίησε ο δήμος το προηγούμενο Σάββατο, ο ομιλητής θα επισημάνει: «Ο δήμαρχος Ν. Γκόντας, αναφερόμενος στον Εμφύλιο, είπε "δόξα και τιμή σε όσους πλήρωσαν με αίμα το τίμημα της επιλογής τους. Επιλογής που με γνώμονα έγινε το πατριωτικό συμφέρον, όπως οι ίδιοι το πίστευαν". Οτι, δηλαδή, ο καθένας μπορεί να αισθάνεται πατριώτης, ανεξάρτητα από τις πράξεις του! Με τη λογική του, πατριώτες μπορεί να θεωρούνται και όσοι μπήκαν κάτω από τις διαταγές του Αμερικανού στρατηγού Βαν Φλιτ. Θύματα και θύτες, λοιπόν, το ίδιο. Να πώς εννοεί την εθνική συμφιλίωση ο κύριος δήμαρχος», σημείωσε.

Εκ μέρους της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ο Ν. Σιαράβας στάθηκε στην ιστορική αλήθεια που αναδεικνύει η θυσία των 19 κομμουνιστών, τονίζοντας: «Οι εκτελεσμένοι στο Σταυράκι το 1948 ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, μετείχαν στον αγώνα για κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση, για κοινωνία ειρηνική, δίκαιη και ανθρώπινη και γι' αυτό τους εκτέλεσαν οι ξένοι ιμπεριαλιστές Αγγλοαμερικάνοι και η ντόπια πλουτοκρατία, που δεν ήθελαν αλλαγές που θα ζημίωναν τα συμφέροντά τους. Τους δολοφόνησαν για τις ιδέες και τα "πιστεύω" τους, γιατί ήταν μπροστάρηδες και συσπείρωναν το λαό στο δρόμο του αγώνα. Γιατί ήταν κομμουνιστές και μαχητές του ΔΣΕ».

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία, έχοντας σαν φάρο τη θυσία των 19 αγωνιστών, να δημιουργήσουν το δικό τους αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο, ενάντια στο μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού και των ντόπιων και εγχώριων εκφραστών της (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμή και δόξα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης (2011-09-22 00:00:00.0)
Εκδήλωση Αντιστασιακών (2009-09-11 00:00:00.0)
Ο θρύλος του αγωνιστή Νίκου Ζαραλή (2009-03-13 00:00:00.0)
Τιμή στους μαχητές του ΔΣΕ (2008-09-10 00:00:00.0)
Τιμή στους κομμουνιστές και μαχητές του ΔΣΕ (2007-09-12 00:00:00.0)
Πραγματική τιμή στους 16 εκτελεσθέντες αγωνιστές στο Σταυράκι (2004-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ