Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό αντίο στην Ηρώ Μπαρτζιώτα

Τυλιγμένη με την ελληνική σημαία και με την ευχή «αθάνατη» να βγαίνει από τα χείλη συγγενών, φίλων και συντρόφων, «έφυγε» χτες για το τελευταίο της ταξίδι η Ηρώ Μπαρτζιώτα.

Στο κοιμητήριο της Ν. Σμύρνης συγκεντρώθηκαν χτες αυτοί που ήθελαν να πουν το στερνό αντίο στην αγωνίστρια και σύντροφο του Βασίλη Μπαρτζιώτα στη ζωή και στον αγώνα. Το «παρών» έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων. Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας. Από την ΚΟΒ Ν. Σμύρνης την Ηρώ Μπαρτζιώτα αποχαιρέτισε ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Αναφέρθηκε στην αυτοβιογραφία της: «Τη ζωή μου τη διάλεξα μόνη μου. Δε μετανιώνω για τίποτα. Αν ξανάρχιζα, θα ακολουθούσα τον ίδιο ακριβώς δρόμο. Είμαι τυχερή που γαλουχήθηκα με τα ιδανικά της δημοκρατίας και ανδρώθηκα με τα ιδανικά του Κομμουνισμού».

Στεφάνια έστειλαν η ΚΕ του ΚΚΕ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, οι Κομματικές Οργανώσεις Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ, η ΚΝΕ Ν. Σμύρνης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων.

Η Ηρώ Μπαρτζιώτα γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μ. Ασίας στις 20 Απρίλη 1918. Μετά την καταστροφή η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Βύρωνα. Σπούδασε στην Πάντειο. Με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου έγινε εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και εθελόντρια αιμοδότρια μέχρι την ηλικία των 55 χρόνων. Το χειμώνα του '41 ξεκίνησε η αυτόνομη αντιστασιακή δράση, φτιάχνοντας δικές της προκηρύξεις, τις οποίες και μοίραζε, ενώ το Γενάρη του 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και παρέμεινε μέχρι το θάνατό της. Από τις 8 Γενάρη 1948 ως τις 29 Αυγούστου 1949 ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ. Από το Σεπτέμβρη του '49 ως τον Ιούνη του '76 υπήρξε πολιτικός πρόσφυγας μαζί με τους περισσότερους αγωνιστές του ΔΣΕ.

Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιούνη του '76 και μέχρι το 1983 που βγήκε στη σύνταξη εργάστηκε στην ομάδα μετάφρασης της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας. Από το 1974 είχε επανασυνδεθεί με το ΚΚΕ και μετά την επιστροφή της δούλεψε στην ΚΟΒ Ν. Σμύρνης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έγραψε μερικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη».

  • Στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσας Ηρώς Μπαρτζιώτα ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ» 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ