Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα

Με λογοπαίγνια, πλήθος δημαγωγικών αντιπολιτευτικών κορονών και ασκώντας κριτική στις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης, προσπάθησε χτες ο Γ. Παπανδρέου να κρύψει την πλήρη ταύτιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης.

Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, απέδειξε περίτρανα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάθε ευκαιρία θα στηρίζει και θα υπερασπίζεται τόσο τις βασικές ταξικές πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου, όσο και τους κεντρικούς στόχους των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του, τάχτηκε υπέρ της υλοποίησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Χαιρέτισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ενώ αναφερόμενος στην κατάθεση του προσχεδίου ενός αντιλαϊκού προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, άσκησε ακριβώς την ίδια κριτική που δεχόταν το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «λογιστικές αλχημείες»...

«Αλλος δρόμος» που είναι ο ίδιος γνωστός αντιλαϊκός δρόμος

Ο Γ. Παπανδρέου στήριξε την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχώρησε σ' αυτές «χωρίς κατεύθυνση και πυξίδα». Βέβαια, την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με σχέδιο, βαδίζοντας στο δρόμο που έχει χαράξει το ΠΑΣΟΚ, υπεραμύνθηκε της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις και ισχυρίστηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις «μπορούν να είναι και κοινωνικά δίκαιες», αρκεί να υπάρχει «διαβούλευση»! Μάλιστα, τη στήριξη αυτών των αντιλαϊκών επιλογών, ο Γ. Παπανδρέου τη βάφτισε «άλλο δρόμο», και «νέο μοντέλο διακυβέρνησης», στο «αποκεντρωμένο κράτος» που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ που θα στηρίζεται εκ νέου στις σχέσεις «κράτους και αγοράς» και θα επιτρέπει την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας της χώρας», δηλαδή τις συνθήκες εκείνες που θα εξασφαλίσουν στο κεφάλαιο τη μεγιστοποίηση των κερδών του.

Στηρίζουμε την ενταξιακή πολιτική της Τουρκίας

Αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε και υποστηρίζει την ενταξιακή πολιτική της Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του έχει κοινό στρατηγικό στόχο με την κυβέρνηση. Η αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση είναι σε θέματα τακτικής και η επίθεση που εξαπέλυσε ο Γ. Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό, αποτελούν ένα «πυροτέχνημα», προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπολιτευτική θέση του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση, είπε ο Γ. Παπανδρέου, ήταν «ανύπαρκτη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, στόχος της δεν ήταν τι θα πάρει, αλλά τι θα δώσει». Ο πρωθυπουργός παρέδωσε τα όπλα, είπε, και στην προσπάθειά του να αναδείξει την τακτική του ΠΑΣΟΚ που κινείται στην άσκηση ...πίεσης προς την Τουρκία με «χρονοδιαγράμματα». Η προχτεσινή μέρα στο Λουξεμβούργο, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «ήταν αποκαλυπτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Βλέπαμε άλλα κράτη - μέλη να παλεύουν, όπως κι εμείς κάναμε ως κυβέρνηση, στο Ελσίνκι». Εμείς, ισχυρίστηκε είχαμε ανοιχτή «την επιλογή να μη συναινέσουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή. Και με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα κείμενο, το οποίο διασφάλιζε, με τις περαιτέρω βεβαίως ενέργειές μας, μια πολύ δύσκολη υπόθεση, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ένα κείμενο που βρίσκεται στον αέρα και δείχνει «ανάγλυφα τη διαχειριστική ανικανότητα» της κυβέρνησης. Αποφεύγοντας να σχολιάσει επί της ουσίας έναν προϋπολογισμό που συνεχίζει τη σκληρή λιτότητα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στις ...ικανότητες της κυβέρνησης που τον κατάρτισε, ενώ συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά τρικ, χρησιμοποίησε την προχτεσινή φράση του πρωθυπουργού «ως εδώ και μη παρέκει», για να αναφέρει ότι «απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση, η απάντηση είναι μία, μηδενική ανοχή σε όσα λέει και όσα κάνει».

Στη συνέχεια, από τη θέση πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης «είναι υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών», ότι «αυτός ο προϋπολογισμός προβλέπει μηδενικές πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματα» και ότι «μειώνει και πάλι για δεύτερη χρονιά τις δαπάνες στην Υγεία και την Παιδεία, ως ποσοστό του ΑΕΠ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ