Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΝΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛ
Κυρίαρχος του παιχνιδιού

Στη «γραμμή» του Κώστα Γαβρά και ο Αντριου Νίκολ! Και αυτός έχει στα χέρια του ένα κομμάτι χρυσού και το μετατρέπει σε κασσίτερο! Και αυτός προτιμά να πει σοβαρά πράγματα με «χαριτωμένο» και ανάλαφρο τρόπο! Αποδυναμώνοντας έτσι τη δύναμη και τη δυναμική τους!

Η ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, όπως η ίδια δηλώνει, ασχολείται με το τρομερό θέμα του εμπορίου όπλων και των εμπόρων του. Και από κοντά και των ναρκωτικών! Μόνο που μόλις αρχίζεις να ανατριχιάσεις, από την αγριότητα του θέματος και τις αποκαλύψεις της, η ταινία «στρίβει» γρήγορα προς τις «εσωτερικές υποθέσεις» του εμπόρου! Και μετατρέπεται, από κοινωνιολογική και πολιτική έρευνα και κατάθεση, σε ένα άσφαιρο συναισθηματικό οικογενειακό μελό! Με παράφορους έρωτες, με πίστη στην οικογένεια, κλπ., ακυρώνοντας, έτσι, κάθε καλή πρόθεση.

Και ωστόσο η ταινία (και αυτή) είναι αποκαλυπτική! Οι καταγγελίες της, έστω και αν γίνονται (αυτο)υποσκαπτόμενες είναι πολλές και καίριες. Σε κάθε δώδεκα κατοίκους της γης αντιστοιχεί ένα όπλο! Στόχος των εμπόρων είναι, όπως δηλώνει ο πρωταγωνιστής, να οπλιστούν και οι υπόλοιποι ένδεκα! Υπάρχει, λοιπόν, άφθονη δουλιά για τις βιομηχανίες όπλων, για τους εμπόρους του θανάτου!

Κρίμα, μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα να χάνουν την αξία τους, όχι τόσο από έλλειψη ικανότητας αυτών που τα μεταφέρουν στον κινηματογράφο, όσο από τις εμπορικές σκοπιμότητες. Εμπορικές σκοπιμότητες, που τα μετατρέπουν σε εύπεπτες κινηματογραφικές περιπέτειες, που τραβάνε την προσοχή και γεμίζουν τα ταμεία! Περιπέτειες, όμως, που το «εξωτερικό» στοιχείο τους (η περιπέτεια) τρώει το «εσωτερικό» τους (ουσία). Περιπέτειες που μετατρέπουν το καλλιτεχνικό έργο σε εμπορικό προϊόν!

Παίζουν: Νίκολας Κέιτζ, Ιθαν Χοκ, Τζάρεντ Λίτο, Ιαν Χολμ, Μπρίτζετ Μόιναχαμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ