Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΕΝ - ΟΛΠ
Τσιφλίκι των εφοπλιστών τα λιμάνια

Εντείνεται η ιδιωτικοποίηση αλλά και η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των λιμενεργατών

Την αντίδραση των εργαζομένων και των αγωνιστικών παρατάξεων «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων» και «Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών» στον ΟΛΠ έχει προκαλέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης, μαζί με τη διοίκηση του ΟΛΠ, για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων του λιμανιού και ταυτόχρονα την ανατροπή του 8ωρου με την εισαγωγή ελαστικού ωραρίου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις σημειώνουν πως «ΥΕΝ και διοίκηση του ΟΛΠ, αντλώντας δύναμη και αξιοποιώντας τη "συναίνεση" και την "εργασιακή ειρήνη" που της παρέχουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και γενικότερα οι δυνάμεις του ευρωενωσιακού μονόδρομου, της υποταγής και της ενσωμάτωσης, προχωρά με σαρωτικό τρόπο την πολιτική του ξεπουλήματος και ξηλώματος κατακτημένων εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων λιμενεργατών και υπαλλήλων στο λιμάνι».

Στα πλαίσια αυτά, υπογραμμίζεται στη συνέχεια, «παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από τα συνδικαλιστικά όργανα, προωθούν, μεταξύ άλλων:

-- Απόφαση του ΔΣ του ΟΛΠ για πρόσληψη συμβούλου "ξεπουλήματος" (εταιρία) με 5.000.000 ευρώ σαν πρώτη δόση, που θα προωθήσει εκταμιεύσεις δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), "συμπράξεις" με ιδιώτες, ιδιωτικοποίηση προβλήτας, του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), κλπ.

-- Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, 8μηνίτες λιμενεργάτες, κατάργηση των κανονισμών και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την ίδια στιγμή δε γίνεται πρόσληψη μόνιμου υπαλληλικού, τεχνικού και λιμενεργατικού προσωπικού που απαιτείται».

Καταλήγοντας, καλούν τους εργαζόμενους σε «ενεργοποίηση και κινητοποίηση για να σηκωθεί μέτωπο αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής, να γυρίσουν τις πλάτες στην υποταγμένη πλειοψηφία, να συσπειρωθούν στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος» και παράλληλα, προβάλλουν ως κεντρικά αιτήματα:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία ξεπουλήματος, κάθε κατάργηση δραστηριότητας που προωθείται, κάθε απόπειρα εντατικοποίησης με παραπέρα μείωση συνθέσεων και προσωπικού.
  • Να σταματήσει το αίσχος των 8μηνιτών και να προσληφθούν άμεσα ως μόνιμοι, με παράλληλη πρόσληψη του αναγκαίου υπαλληλικού και λιμενεργατικού προσωπικού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ