Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΦΛΑΣ»
Κινήσεις εντυπωσιασμού από ΠΑΣΟΚ και ΓΣΕΕ

Δεν είχε συζητηθεί μέχρι αργά χτες το βράδι στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», ενώ προηγουμένως στη ΓΣΕΕ έγινε η σύσκεψη που συγκάλεσε η ίδια, για να συζητηθεί η πρότασή της περί κοινού φορέα που θα αναλάβει τις τύχες στου σταθμού.

Σύμφωνα με την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, «η άδεια λειτουργίας του σταθμού που κλείνει μπορεί να παραχωρείται με απόφαση του ΕΣΡ σε νέο επιχειρηματικό φορέα», ο οποίος «αποτελείται από δημοσιογράφους μέλη του αντίστοιχου συνδικαλιστικού φορέα» ενώ σε αυτόν «μπορούν να μετέχουν και εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού, καθώς και κοινωνικοί φορείς».

Με βάση τη λογική αυτής της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, η ΓΣΕΕ, συνεπικουρούμενη από ΑΔΕΔΥ και ΟΤΟΕ, έσπευσε να εκδηλώσει το... ενδιαφέρον της.

Τόσο η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ όσο και η πρόταση της ΓΣΕΕ δεν αποτελούν μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά δημιουργούν αυταπάτες ότι στο σημερινό πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς», της κυριαρχίας των πολυεθνικών, του αναχρονιστικού και εχθρικού για τους συνεταιρισμούς νομοθετικού πλαισίου κλπ. κλπ. μπορεί να επιβιώσει μια προσπάθεια είτε συνεταιρισμού δημοσιογράφων (δηλαδή εργαζόμενοι και ταυτόχρονα επιχειρηματίες!) είτε ενός σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς. Και μάλιστα όταν οι ίδιοι αποδέχονται και υπηρετούν πιστά την πολιτική που έχει μετατρέψει το αγαθό της ενημέρωσης σε εμπόρευμα και την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα αυτό.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ δεν προβλέπει και δεν παρέχει την παραμικρή εγγύηση για παροχή ουσιαστικής και δημοκρατικής ενημέρωσης από τον όποιο νέο «επιχειρηματικό φορέα», τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων όσοι σήμερα εργάζονται στο σταθμό, αλλά και την πληρωμή των όποιων χρεών βαρύνουν τον σταθμό από τους μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες.

Ούτε λέξη για την ταμπακιέρα

Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΟΤΟΕ, της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΕΡ καθώς και τεσσάρων εργαζόμενων στο σταθμό (Ε. Ιωακειμίδου, Γ. Γεωργίου, Μπ. Παπαναγιώτου και Γ. Κιμπουρόπουλος).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για το «Φλας» είναι πραγματικό και όχι επικοινωνιακό, μιλώντας για την επιθυμία τους να γίνει πραγματικότητα το «όνειρο» της απόκτησης ενός σταθμού. Ανακοίνωσε έτσι στους παρευρισκόμενους ότι πρόθεση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΟΤΟΕ είναι η δημιουργία ενός συμμετοχικού σχήματος, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι κοινωνικοί και συλλογικοί φορείς.

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, ερωτήσεις όπως τι θα γίνει με τα χρέη που έχει ο σταθμός, αλλά και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, δε βρήκαν συγκεκριμένη απάντηση. Αλλωστε και η ίδια η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, δεν αναφέρει τίποτα σχετικό.

Χαρακτηριστικό του ...ενδιαφέροντος της ΓΣΕΕ είναι ότι στην ανακοίνωσή της αναφέρεται πως η συμμετοχή των Συνδικάτων σ' έναν ενημερωτικό και ψυχαγωγικό σταθμό δεν εκπορεύεται από την ανάγκη ίδρυσης ενός στενά συνδικαλιστικού μέσου ενημέρωσης, αλλά η συμμετοχή τους αυτή θέλουν να «αποτελέσει μια μορφή κοινωνικής εγγύησης στη λειτουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού, πλουραλιστικού σταθμού»...

Πάντως, απόφαση της ΕΣΗΕΑ είναι ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα, αλλά ούτε και πρόκειται να συμμετέχει σε οποιοδήποτε σχήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ