Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΕΚ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεπουλούν περιουσία των εργαζομένων

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καταγγέλλει το τεράστιο σκάνδαλο που εξελίσσεται με οικόπεδο του Οργανισμού στο Μαρούσι

Τις πιέσεις της κυβέρνησης να κλείσει άμεσα το θέμα της παραχώρησης οικοπέδου έκτασης 43.771 τ.μ. του ΟΕΚ, στη θέση Ψαλίδι Αμαρουσίου, σε εταιρία συμφερόντων Λάτση και σε βάρος των δικαιούχων του Οργανισμού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη έκταση, που για χρόνια το ταξικό κίνημα πάλευε να μπει στο σχέδιο πόλης και να κατασκευαστούν εργατικές κατοικίες, βρέθηκε στα χέρια του Ομίλου «Λάμδα Ντιβέλοπμεντ» (Lamda Development SA), συμφερόντων Λάτση, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Αμαρουσίου. Η αρχική συμφωνία είχε ορίσει ως αντίτιμο την κατασκευή ενός αυτοτελούς κτιρίου 12.000 τετραγωνικών μέτρων και 300 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, η οποία μετατράπηκε σε 12 δισεκατομμύρια δραχμές.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση και η προηγούμενη ηγεσία του ΟΕΚ -σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία - λειτουργώντας σαν μάνατζερ του Λάτση, του εξασφάλισαν τεράστια κέρδη, αφού:

  • Στη συγκεκριμένη έκταση η εταιρία "Λάμδα Ντιβέλοπμεντ" κατασκεύασε τεράστια εμπορικά και άλλα κέντρα, χωρίς η συγκεκριμένη έκταση να έχει μεταβιβαστεί και χωρίς ο ΟΕΚ να έχει πάρει ούτε μία δεκάρα!
  • Δεν έγινε καμιά οικονομικοτεχνική μελέτη από τις υπηρεσίες του Οργανισμού για τη διασφάλιση των συμφερόντων του.

Η σημερινή ηγεσία του ΟΕΚ ανέθεσε στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) να συντάξει νέα έκθεση - εκτίμηση για την αξία της συγκεκριμένης έκτασης. Φαίνεται όμως από τη νέα εκτίμηση ότι ο ΣΟΕ απαντά επιλεκτικά στα ερωτήματα του ΔΣ του ΟΕΚ, ενώ στα σοβαρά ερωτήματα απαντά μονολεκτικά ή με τη διατύπωση "τα υπόλοιπα ερωτήματα του ΔΣ εκτιμούμε ότι έχουν απαντηθεί σε άλλες παραγράφους της εκτίμησης".

Αν μαζί με αυτά συνεκτιμήσουμε και τη φωτογραφική διάταξη στο Νόμο 3342/2005, όπου δίνεται η δυνατότητα στο ΔΣ για την απευθείας εκποίηση στην εταιρία του Δήμου Αμαρουσίου της συγκεκριμένης έκτασης των 43.000 τετραγωνικών μέτρων, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ούτε ένα διαμέρισμα δεν μπορεί να αγοράσει το ΔΣ χωρίς την έγκριση του υπουργού, γίνεται φανερό ότι το σκάνδαλο παίρνει πλέον τεράστιες διαστάσεις, εμπλέκονται απευθείας κυβέρνηση, υπουργοί, υφυπουργοί και άλλοι παράγοντες για να κουκουλωθεί το θέμα και να στηριχτούν τα συμφέροντα της εταιρίας του Λάτση. Επιπλέον, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Απασχόλησης πιέζει για την όπως όπως διευθέτηση του θέματος, γιατί στις 25 Νοέμβρη γίνονται εγκαίνια του συγκεκριμένου χώρου, με τις απαραίτητες γι' αυτούς φιέστες».

Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει ότι «η εξέλιξη θυμίζει "κόζα νόστρα", να γίνονται εγκαίνια σε κτίρια που είναι κατασκευασμένα σε έκταση που δεν ανήκει στην κατασκευαστική εταιρία. Θυμίζει "κόζα νόστρα" γιατί δεν ιδρώνει το αυτί ούτε της κυβέρνησης, ούτε κανενός εισαγγελέα. Θυμίζει "κόζα νόστρα" γιατί είναι απορίας άξιον πώς μια ιδιωτική εταιρία κατασκεύασε κτίρια με το νόμο για τα Ολυμπιακά Ακίνητα, δηλαδή χωρίς άδεια οικοδομής, και γιατί είναι ανεξήγητο πώς καθάρισε με την εφορία για μια έκταση που δεν είχε ούτε καν παραχωρητήριο.

Η σημερινή κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και του ΟΕΚ θα επωμιστούν τεράστιες ευθύνες, αν δεν πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι που βρίσκονται πίσω από αυτό το σκάνδαλο. Υπάρχουν πολιτικές, ποινικές και διοικητικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Ο Οργανισμός δεν πρέπει να απεμπολήσει τα συμφέροντα των δικαιούχων του».

Να βγάλουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα

«Οι δικαιούχοι του Οργανισμού δε θα αποδεχτούν τα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που παίζουν στην πλάτη τους, δε θα επιτρέψουν να γίνει δώρο στο Λάτση μια έκταση που είναι αγορασμένη με τα δικά τους λεφτά και αντί να γίνουν κατοικίες μετατράπηκε σε μέσο πλουτισμού του Λάτση και των διαφόρων παρατρεχάμενων του Οργανισμού.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα. Να καταδικάσουν την πολιτική τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ που αυγατίζει με κάθε τρόπο τα κέρδη του κεφαλαίου, ενώ από την άλλη σκανδαλωδώς αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Να κατανοήσουν ότι όσο ο Οργανισμός θα λειτουργεί σαν μάνατζερ του κεφαλαίου διαχειρίζοντας τα χρήματα των εργαζομένων για να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη του, όσο θα λειτουργεί σαν παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του κομματικού μηχανισμού και των πελατειακών σχέσεων, όσο η κατοικία θα αποτελεί εμπόρευμα, τόσο θα απομακρύνεται το όνειρό τους να την αποκτήσουν. Για αυτό επιβάλλεται η πάλη, ο αγώνας μας, να είναι στην κατεύθυνση διεκδίκησης φθηνής και δωρεάν κατοικίας και παράλληλα στη δημιουργία προϋποθέσεων για την απαλλαγή της τάξης μας από τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου» καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου είχαν οριστεί στις 16 Νοέμβρη, αλλά αναβλήθηκαν για τις 25 Νοέμβρη. Πρόσχημα για την αναβολή ότι δεν ήταν έτοιμα ορισμένα εμπορικά μαγαζιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ