Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΜΕ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΣΟΦΤΕΞ»
«Ο αγώνας δεν είναι μόνο δικός μας... »

Στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση, επιβεβαίωσαν την απόφασή τους το Σάββατο να βρεθούν μαζικά στο Συλλαλητήριο

Από παλιότερη πορεία στην Αθήνα, με ξεκάθαρο το μήνυμα στο πανό
Από παλιότερη πορεία στην Αθήνα, με ξεκάθαρο το μήνυμα στο πανό
Την ομόφωνη απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα, με στόχο την ανατροπή των αντεργατικών σχεδίων της εργοδοσίας και την ανάκληση των τεσσάρων απολύσεων, επιβεβαίωσαν και στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ». Απορρίπτοντας την εξαγορά τους, υπό τη μορφή της «εθελούσιας εξόδου» και αναδεικνύοντας τη σημασία της ενότητας, οι εργαζόμενοι ανέδειξαν μέσα απ' τις τοποθετήσεις τους την ανάγκη να συμμετάσχουν μαζικά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, γιατί τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τους ίδιους. «Ο αγώνας δεν είναι μόνο ο δικός μας. Ολος ο κόσμος έχει το σπαθί πάνω απ' το κεφάλι του...», υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.

«Το Σάββατο, θα είμαστε στην κεφαλή της πορείας, μαζί με τους εργαζόμενους από άλλα εργοστάσια που κλείνουν, από χώρους που υπάρχουν ανάλογα προβλήματα», σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου, Χρ. Κατσούλιας. «Απαντάμε με πλατύ, ταξικό μέτωπο αγώνα», τόνισε αναφερόμενος στις συνέπειες των αντεργατικών μέτρων της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που είναι «υπάλληλοί του».

Ενάντια στην αντεργατική συμμαχία

Στην κουβέντα, τονίστηκαν οι ευθύνες της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ για τη διάλυση της «ΣΟΦΤΕΞ» και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Απ' την άλλη, οι κινητοποιήσεις που διεξάγουν εδώ και τρεις βδομάδες μεθοδευμένα, οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους σωματείο, έχουν «στριμώξει» την εργοδοσία. Οι απανωτές τετράωρες στάσεις εργασίας έχουν «σμπαραλιάσει την παραγωγική διαδικασία». Η ανακοίνωση, την περασμένη Παρασκευή των τεσσάρων απολύσεων, μαρτυρά ακριβώς τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να διασπάσει την ενότητά τους. Γι' αυτό κι οι εργαζόμενοι εστίασαν στην ανάγκη να τη διαφυλάξουν ως «κόρη οφθαλμού», να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια διάσπασής τους, κόντρα στις απειλές.

Στη Συνέλευση, μεταφέρθηκε η αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Φάρμακο, από αντιπροσωπεία του κλαδικού συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις τετράωρες - ανά βάρδια - στάσεις εργασίας, ως την επόμενη Τρίτη. Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της οποίας θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

«Οπλο μας ο αγώνας και η ενότητα»

«Πάντοτε η ενότητα κι ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι άλλο όπλο εκτός από την ενότητα και τον αγώνα δεν έχουν» υπογράμμισε στο «Ρ» ο Στράτος Καβαρνός, εξηγώντας γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει στις 12 του μήνα να 'ναι στο Πεδίον του Αρεως, με το ΠΑΜΕ. Ο Στράτος, εργάτης 26 χρόνια στη «ΣΟΦΤΕΞ», είναι ένας από τους τέσσερις εργαζόμενους που η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι απολύει την περασμένη βδομάδα. Η ενότητα για την οποία μιλά δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτό που «πιπιλίζει» η ΓΣΕΕ, για να κρύψει την ενοχή της. «Ενότητα για να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα, με την πολιτική των μονοπωλίων...».

Αυτόν τον ενωμένο αγώνα αλλά και τον προσανατολισμό τους, υπέδειξαν ως αναγκαιότητα κι οι εργαζόμενοι όταν, την περασμένη βδομάδα σύσσωμη η βάρδια έβαλε τους «υπό απόλυση» συναδέλφους μέσα στο εργοστάσιο, κανονικά. Αυτή η έμπρακτη αλληλεγγύη «μας βοηθά να παλεύουμε την εργοδοσία, να μην αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις. Μας εμψυχώνει...», τονίζει ο Γιώργος Κατεχάκης, ένας ακόμα από τους «απολυμένους». Ο Γιώργος έχει τέσσερα παιδιά. Για μερικούς θα 'πρεπε να σκύψει το κεφάλι, εκείνος όμως στέλνει το μήνυμα πως η αντίσταση είναι μονόδρομος. «Αν εμείς δεν αντισταθούμε που είμαστε οι πρώτοι, από πίσω ακολουθούν κι οι υπόλοιποι...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ