Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Στους δαιδάλους του «κοινωνικού διαλόγου»

Μετά από την πίεση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε ομόφωνα τη διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης με τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και άλλων υγειονομικών φορέων

Η λογική του εγκλωβισμού των εργαζομένων στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» με το υπουργείο Υγείας και στις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο κινητοποιήσεις, με ευθύνη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των γιατρών, αναδείχτηκε χτες στην προγραμματισμένη συγκέντρωση των γιατρών του Λεκανοπεδίου και Ενώσεων απ' όλη την Ελλάδα στο υπουργείο Υγείας. Οι αντιπροσωπείες είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, και το γενικό γραμματέα, Πασχάλη Μπουχώρη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε ουσιαστικά να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα, παραπέμποντας στις απαντήσεις που είχε δώσει σε προηγούμενες συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ και παρέπεμψε σχεδόν στο σύνολό τους τα προβλήματα σε επερχόμενα νομοσχέδια και νέο διάλογο προς το τέλος του Νοέμβρη!

Οι εκπρόσωποι της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) επικέντρωσαν τη συζήτηση στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα του κλάδου. Ωστόσο, απ' τους εκπροσώπους των κατά τόπους ενώσεων ακούστηκαν και σημαντικά προβλήματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και οι εξοντωτικές συνθήκες δουλιάς των ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών. Οι συνδικαλιστές καταδίκασαν το μέτρο που καθιερώνεται σταδιακά για την πληρωμή τριών ευρώ στα Κέντρα Υγείας, αλλά και το χαράτσι των 10 ευρώ στους μετανάστες που κάνουν εξετάσεις για τα χαρτιά νομιμοποίησής τους. Ακόμα, καταδίκασαν το μέτρο που προωθείται για τη μοριοδότηση των γιατρών που «εκπαιδεύονται» σε συνέδρια πολυεθνικών εταιριών φαρμάκου!

«Η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ήταν αποκαλυπτική της αξίας των λεγόμενων "κοινωνικών διαλόγων"» υπογράμμισε στο «Ρ» ο Τάσος Χρονάς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και στέλεχος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών. «Το μεγάλο πρόβλημα, συνέχισε, που απασχολεί τους γιατρούς, τους υγειονομικούς και τελικά το λαό είναι ο προσανατολισμός των σημερινών πλειοψηφιών του συνδικαλιστικού κινήματος στις αυταπάτες και τον "κοινωνικό διάλογο". Αυτό ξεχωρίζει την Πανεπιστημονική και το ΠΑΜΕ από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη συνάντηση που ήταν άκαρπη και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Ξεκάθαρα προκύπτει πως το λόγο τώρα έχουν οι υγειονομικοί και οι συντονισμένες κινητοποιήσεις τους με άλλες ομάδες εργαζομένων. Σ' αυτό πρέπει να πειστούν οι γιατροί, όλοι οι υγειονομικοί και να συνταιριάξουν τα βήματά τους σε αγωνιστικό προσανατολισμό. Είναι απόλυτα αναγκαίο να παλέψουμε για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του λαού και τα αιτήματά μας πρέπει να ξεκινάνε και να ολοκληρώνονται σε αυτό το σκοπό».

Πανελλαδική σύσκεψη

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της ΟΕΝΓΕ το οποίο - μετά από την πίεση των συνδικαλιστών της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης - πήρε ομόφωνα την απόφαση για τη διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης όλων των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών και με τη συμμετοχή και άλλων υγειονομικών φορέων, για την ενιαιοποίηση των αιτημάτων και τη διαμόρφωση του αντίστοιχου διεκδικητικού πλαισίου. Επίσης ομόφωνα το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον υπουργό για τη στάση τους απέναντι στα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών.

Ωστόσο, όταν η Πανεπιστημονική έθεσε το θέμα για την αποχώρηση από τον «κοινωνικό διάλογο» και πάλι η πλειοψηφία του ΓΣ αποφάσισε να προσέλθει υπό προϋποθέσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ