Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξωραϊσμός της βάρβαρης επίθεσης

Χρησιμοποιεί τα ιδεολογήματα της «ήπιας προσαρμογής» και της «ημερομηνίας λήξης» της λιτότητας στο τέλος του 2006 για να παρατείνει την ανοχή στην αντιλαϊκή επίθεση

Το μασκάρεμα και ο εξωραϊσμός της βαρβαρότητας της πολιτικής αποτελεί βασικό μέλημα της κυβέρνησης, προκειμένου να επιβάλει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με τις μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις και πολιτικό κόστος.

Καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από τον προϋπολογισμό του 2006 που καταθέτει τη Δευτέρα στη Βουλή, την ίδια στιγμή πασχίζει να θολώσει τα νερά και να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα με τα γνωστά και συνεχώς επαναλαμβανόμενα ιδεολογήματα, όπως αυτό της δήθεν «ήπιας προσαρμογής» ή της «ημερομηνίας λήξης» της λιτότητας στο τέλος του 2006. Και αυτό τη στιγμή που η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν προετοίμαζε το έδαφος για παράτασή της τουλάχιστον και το 2007 «και βλέπουμε», αφού προβλέπει ότι το έλλειμμα θα είναι πάνω από το στόχο του 3% του ΑΕΠ που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η ειρωνεία είναι ότι τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να πείσουν ότι δε θα ληφθούν «έκτακτα μέτρα» για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2006, ενώ τα «τακτικά μέτρα» που περιλαμβάνονται στον τακτικό προϋπολογισμό και οι ταυτόχρονες αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές «φτάνουν και περισσεύουν» για να επιφέρουν παραπέρα πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να περάσει ως περίπου φυσιολογική τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των φορολογικών βαρών στους μισθωτούς και τα λαϊκά στρώματα με την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την ενίσχυση των έμμεσων φόρων, τις άγριες περικοπές σε παιδεία, υγεία, πρόνοια κ.ο.κ.

«Χωρίς νέα μέτρα» θα πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, υποστήριξε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, αν και στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν... παραπέρα «περικοπές δαπανών» και «θα έχουμε και κάποια επιπλέον έσοδα», που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα με την κατάθεση του προϋπολογισμού. Αυτό δεν τον εμπόδισε, μιλώντας στον «Αλφα 9,89» να ισχυριστεί ότι «προσπαθούμε να κάνουμε την προσαρμογή με τον πιο δυνατό ήπιο τρόπο. Αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα. Μπορούμε να κάνουμε πιο δραστικά πράγματα, αλλά δε θέλουμε να τα κάνουμε»...

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δήλωσε με απόλυτη σοβαρότητα: «Εγώ ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, σας διαβεβαιώνω ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο της ήπιας, αλλά αποτελεσματικής προσαρμογής, ώστε μέχρι το τέλος του 2006 να έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος» (σ.σ. της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ).

Και εκλογικοί σχεδιασμοί...

Πάντως η προβολή της «ήπιας προσαρμογής» δεν είναι άσχετη με τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, που βλέπουν στις επόμενες εκλογές, είτε γίνουν πρόωρα είτε όχι. Επίσημα η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αλλά επανέρχεται κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής της και την «ανάγκη» λήψης νέων μέτρων.

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής εγκαινιάζει σήμερα μια σειρά εξορμήσεων στην επαρχία, αρχίζοντας από τα Γρεβενά και το Μέτσοβο. Προφανής στόχος να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η πολιτική που εφαρμόζει δεν έχει αλλάξει σε τίποτα από αυτή του ΠΑΣΟΚ, οξύνοντας τα προβλήματα της «περιφέρειας», το ξερίζωμα των αγροτών και το μαρασμό της υπαίθρου. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί διάφορα υπό κατασκευή έργα στην Εγνατία Οδό και θα συναντηθεί με «παραγωγικές τάξεις» του Νομού Γρεβενών, επιδιώκοντας να πείσει πως παραμένει ζωντανή η προεκλογική «δέσμευσή» του ότι η τετραετία αυτή είναι «της περιφέρειας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ