Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Ιδιωτικό» εργοτάξιο η κεντρική πλατεία

(Του ανταποκριτή μας Σωτήρη ΖΩΤΟΥ)-.

Στο πλαίσιο της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που εμπορευματοποιούν και παραδίδουν τη δημόσια και δημοτική περιουσία σε ιδιώτες, μετατρέποντας σε βασικό μοχλό προώθησης των ιδιωτικών συμφερόντων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες οι διαδικασίες εκτέλεσης κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, με τη ληστρική μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης», που θα προσθέσει νέα χαράτσια στους κατοίκους.

Ηδη, ξεκίνησε η διαδικασία περίφραξης του χώρου και εγκαταστάθηκαν μπουλντόζες και φορτηγά, τα οποία ισοπέδωσαν στην κυριολεξία το χώρο, ξηλώνοντας το πλακόστρωτο και τα δέντρα, επιδεινώνοντας, παράλληλα, το ήδη οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης.

Η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ χωρητικότητας 550 θέσεων στο κέντρο της πόλης -το οποίο έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρία ΠΑΡΚΙΝΓΚ Ιωαννίνων ΑΕ του κ. Σιγγελίδη - προβάλλεται υποκριτικά από τη δημοτική αρχή ως λύση στο οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη, ενώ οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δημαγωγούν ασύστολα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι κάτοικοι που θα χρησιμοποιούν το πάρκινγκ θα πληρώνουν πανάκριβα τέλη, καθώς στην τιμή θα περιλαμβάνεται και μερίδιο υπέρ του δήμου, αλλά και το ποσοστό κέρδους του εργολάβου.

Δείγματα γραφής, άλλωστε, στην παράδοση κοινόχρηστων χώρων των Ιωαννίνων σε επιχειρηματικά και ιδιοτελή συμφέροντα έχουν δώσει τόσο η σημερινή δημοτική αρχή (ΝΔ), όσο και η προηγούμενη (ΠΑΣΟΚ). Χώροι αναψυχής όπως η ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ, η ΟΑΣΗ, το ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ, ο ΚΟΥΡΑΜΠΑΣ αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα παράδοσης δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Κι όλα αυτά, όταν η απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών από το κέντρο της πόλης, η δημιουργία περιμετρικών πάρκινγκ γύρω από την πόλη προσιτά για τους εργαζόμενους και το λαό και η ύπαρξη φθηνής δημοτικής και ευέλικτης συγκοινωνίας με την ανάπτυξη των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, προβάλλουν ως επιτακτική ανάγκη πάλης και διεκδίκησής τους. Αυτοί οι στόχοι πάλης, που θα εξυπηρετούν τους δημότες για πρόσβαση στην πόλη, αλλά και στα προάστια και τις περιοχές της υπαίθρου μπορεί να επιτευχθούν με ένα πολεοδομικό και ρυμοτομικό σχεδιασμό, που θα συνδέεται και με την αρχιτεκτονική της πόλης και θα αμβλύνει το οξυμένο κυκλοφορικό.

Ομως, η υλοποίησή τους προϋποθέτει μιαν άλλη φιλολαϊκή πολιτική, σε σύγκρουση με τους εκπροσώπους της πολιτικής του επιχειρηματικού κέρδους και στο πολιτικό, αλλά και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις παρατάξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Ενώ οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και άλλες αυτοαποκαλούμενες «αριστερές» δυνάμεις, επί του συγκεκριμένου, τα πυρά τους είναι άσφαιρα και επικεντρώνονται σε πρόσωπα, χωρίς να αναδεικνύουν τις αιτίες της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία υπηρετούν άτομα και θεσμοί που ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο.

  • Χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Νομαρχία ενάντια στην πολιτική ξεπουλήματος της δημοτικής αρχής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ