Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Σαν το σκυλί στ' αμπέλι...

Ο εργολάβος που τον απασχολούσε ανασφάλιστο δεν ήξερε καν το όνομά του

Ενας ακόμα οικοδόμος, θύμα νέου εργοδοτικού εγκλήματος που σημειώθηκε χτες στη Λάρισα, πλήρωσε με τη ζωή του την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Μία μέρα μετά τα δύο σοβαρά εργατικά «ατυχήματα», εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, που σημειώθηκαν στα «Ελληνικά Πετρέλαια» και στην Εύβοια, ένα ακόμη ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εργοδοτικών εγκλημάτων στο βωμό του κέρδους. Νεκρός είναι ο αλβανικής καταγωγής εργάτης Βραϊλίκα Αρτάν.

Ηταν 11.30 το πρωί, όταν ο οικοδόμος, ηλικίας περίπου 30 χρονών, καταπλακώθηκε από μεγάλες ποσότητες μπετού, την ώρα που εκτελούσε εργασίες εκσκαφής νεοαναγειρόμενης οικοδομής, σε βάθος 2,5 μέτρων, στη συνοικία «Θεσσαλικό». Οι συνθήκες δουλιάς ήταν άκρως επικίνδυνες, αφού αν κι εκτελούσε εργασίες σε τόσο μεγάλο βάθος, δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας ώστε ν' αποφευχθεί το κακό.

Αυτό διαπίστωσε και «ιδίοις όμμασι» ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του ΕΚΛ Τάκης Τσιόγκας, ο οποίος βρέθηκε με άλλους συνδικαλιστές στην οικοδομή, πριν ακόμα ανασυρθεί το πτώμα του νεκρού εργάτη. Το τραγικό και συνάμα εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι για σχεδόν δέκα ώρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του, ο εργάτης παρέμενε «αγνώστων στοιχείων». Ακόμα και ο εργοδότης του, που τον απασχολούσε ανασφάλιστο, δήλωνε ότι δεν ήξερε τα στοιχεία του σκοτωμένου εργάτη!

Πληθαίνουν τα εγκλήματα της εργοδοσίας

Μόνο την τελευταία πενταετία στο Νομό Λάρισας 27 εργαζόμενοι συνολικά έχασαν τη ζωή τους. Το θέμα των εργατικών «ατυχημάτων» στο Νομό Λάρισας έφερε, πριν ένα μήνα, στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής. Οι βουλευτές του ΚΚΕ έθεσαν την επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως «η προστασία των εργατικών "ατυχημάτων" και της ανθρώπινης ζωής συνδέεται με το χτύπημα της εντατικοποίησης, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την εργασία με ουσιαστικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ