Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Μακροχρόνια εκμετάλλευση των νέων νοσοκομείων

«Χρηματοδοτικό εργαλείο για τα επόμενα τριάντα χρόνια» χαρακτήρισε το μέτρο το αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Υγείας

Μετά την υψηλή τεχνολογία, μέσω των συμπράξεων οι ιδιώτες βάζουν τώρα χέρι στο σύνολο του λειτουργικού τομέα στα νοσοκομεία

Motion Team

Μετά την υψηλή τεχνολογία, μέσω των συμπράξεων οι ιδιώτες βάζουν τώρα χέρι στο σύνολο του λειτουργικού τομέα στα νοσοκομεία
Στη μακροχρόνια εκχώρηση για εκμετάλλευση όλων των τομέων των νοσοκομείων πλην των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών και των εργαστηρίων οδηγούν οι συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του Ειδικού Γραμματέα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Υγείας Μελέτη Τζαφέρη.

Μετά την 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια 2000 - 2006», μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μελέτης Τζαφέρης είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια απ' το πρόγραμμα μελετών για έργα που θα ενταχθούν στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την πρόσληψη του χρηματοοικονομικού συμβούλου στα συγχρηματοδοτούμενα έργα στο χώρο της Υγείας. Μετά την πρόσληψη, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα ψάξει να βρει επενδυτές και θα ακολουθήσει ο κύριος διαγωνισμός για τα έργα, τα οποία, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, θα είναι ένα νοσοκομείο στην Αθήνα, ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στην επαρχία και ένα Μεταμοσχευτικό Κέντρο στην Αθήνα.

Απ' την ενημέρωση του Μ. Τζαφέρη προκύπτει ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στις ΣΔΙΤ του τομέα Υγείας μπορεί να είναι και περισσότεροι του ενός ανάλογα με την κατηγορία των έργων που θα προκριθούν. Οι ιδιώτες, όπως εξήγησε ο Μ. Τζαφέρης, θα διαθέσουν τα κονδύλια για την κατασκευή των νέων μονάδων και στη συνέχεια το κράτος θα καταβάλει σε δόσεις το κόστος στις χρονικές περιόδους που θα συμφωνηθεί. «Οι ΣΔΙΤ θα είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο για τα επόμενα τριάντα χρόνια» υποστήριξε αποκαλυπτικά ο Μ. Τζαφέρης.

Το ίδιο διάστημα, οι επιχειρηματίες θα έχουν στην εκμετάλλευσή τους τις υπηρεσίες της σίτισης, της φύλαξης, της συντήρησης και όλων γενικά των υπόλοιπων υπηρεσιών των νοσοκομείων - πλην των ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών και του τομέα των εργαστηρίων - που θα τους εξασφαλίζουν πρόσθετα κέρδη πέραν εκείνων που ήδη θα έχουν εξασφαλίσει μέσω των προγραμματισμένων δόσεων.

Πακτωλός για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000 - 2006» είναι ένα απ' τα 11 τομεακά προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με συνολικό προϋπολογισμό 513 εκ. ευρώ (χρηματοδοτείται κατά 220 εκ. ευρώ απ' το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 165 εκ. ευρώ απ' το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ η Εθνική χρηματοδότηση είναι 129 εκ. ευρώ).

Ενας απ' τους βασικούς άξονες του προγράμματος είναι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που - όπως έχουν καταγγείλει συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς - έχει καταντήσει σε αρκετές περιπτώσεις σε κυνηγητό των κονδυλίων από όσους αναλάβει σε επιχειρηματική βάση την αποασυλοποίηση, παραβιάζοντας έτσι δικαιώματα τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα.

Οπως αναφέρθηκε χτες έχει υλοποιηθεί το 33% των δαπανών, αλλά, επισημάνθηκε, υπάρχει κίνδυνος απώλειας ορισμένων από αυτά τα κονδύλια, που κατά τον Μ. Τζαφέρη σε καμία περίπτωση δε θα ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απρόσκοπτη ροή χρήματος για το κεφάλαιο (2010-03-16 00:00:00.0)
Ανεπαρκείς οι δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια (2008-12-25 00:00:00.0)
Βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα (2008-10-21 00:00:00.0)
«Πιλότος» η Υγεία και η Παιδεία (2007-07-15 00:00:00.0)
Ιδιωτικά σχολεία και παιδιατρικό νοσοκομείο (2006-11-28 00:00:00.0)
«Φιλέτα» στο κεφάλαιο με εργαζόμενους - «λάστιχο» (2005-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ