Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για το 15ο Συνέδριο της ΠΣΟ

Σε συνθήκες ιδιαίτερα κρίσιμες για την παγκόσμια εργατική τάξη, ανοίγει αύριο Πέμπτη 1 Δεκέμβρη, στην Αβάνα της Κούβας τις εργασίες του, το 15ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ)

Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις συμμετοχής επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον εκατοντάδων κεντρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που θα παρακολουθήσουν από κοντά τις συζητήσεις και θα παρέμβουν με τις τοποθετήσεις τους.

Μέχρι στιγμής εκπροσωπούνται 71 χώρες και το σύνολο των αντιπροσώπων φτάνει τους 536. Το ΠΑΜΕ συμμετέχει με εξαμελή αντιπροσωπεία.

Το 15ο Συνέδριο της ΠΣΟ συμπίπτει με την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Το πρώτο ιδρυτικό της Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 1945. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι Αμερικανοί συνδικαλιστές διέσπασαν την ΠΣΟ και ίδρυσαν δική τους παγκόσμια συνδικαλιστική οργάνωση, τη λεγόμενη «Διεθνή Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων» (ΔΣΕΣ). Η ελευθερία της ΔΣΕΣ εξαντλείται σήμερα στην υποστήριξη της πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα η ΠΣΟ βρίσκεται μπροστά σε σταυροδρόμι. Για να ενισχυθεί και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κινήματος, είναι ανάγκη επιτακτική:

  • Να διαμορφώσει ένα κεντρικό πολιτικοσυνδικαλιστικό ντοκουμέντο, που να μπολιάζεται με τις σημερινές ανάγκες των εργατών σε όλο τον κόσμο και
  • Να αποκτήσει μια ηγεσία που θα αλλάξει την τωρινή κατάσταση, θα δώσει ώθηση στη δράση και θα ενισχύσει τα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά.

Μέσα στην ΠΣΟ υπάρχουν παράγοντες που επιδιώκουν να παραμείνει η κατάσταση όπως είναι σήμερα. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν δυνάμεις αγωνιστικές και ταξικές, που παλεύουν για τις αλλαγές.

Μαζί με τις δυνάμεις αυτές, που θέλουν μια ΠΣΟ με ξεκάθαρο προσανατολισμό και δράση, συμπορεύεται και το ΠΑΜΕ, που είναι μέλος της ΠΣΟ από το προηγούμενο Συνέδριό της, το οποίο είχε γίνει το 2000 στο Νέο Δελχί.


Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ