Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Γιες» από το ΚΥΣΕΑ για τα «F-16»

Eurokinissi

Τελικά δόθηκε χτες το κυβερνητικό «γιες» προς τους Αμερικανούς, για την αγορά των νέων «F-16». Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή επικύρωσε την προμήθεια 30 αεροσκαφών τύπου «F-16 Block 52+», με κατευθείαν ανάθεση μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση, έναντι συνολικού ποσού 1,625 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, το κόστος του προγράμματος για την προμήθεια των 30 αεροσκαφών φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ, όσο ήταν η αρχική εξαγγελία μετά το ΚΥΣΕΑ του Ιούλη. Στο κόστος αυτό προστίθεται δαπάνη 525 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη των 30 νέων αεροσκαφών, που θα αξιοποιηθεί και για την υποστήριξη των αεροσκαφών του ίδιου τύπου προηγούμενου προγράμματος, ενώ ανέφερε ότι το 2009, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των αεροσκαφών, θα τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Να σημειωθεί πάντως ότι στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνονται τα φορητά όπλα (πύραυλοι, βόμβες κλπ) που θα φέρουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, αλλά μόνο οι υποδομές για την εγκατάστασή τους και το σύστημα αυτοπροστασίας.

Ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι η σημερινή τιμή ανά αεροσκάφος σε σχέση με την επικαιροποιημένη τιμή των 60 παρόμοιων αεροσκαφών του προηγούμενου προγράμματος που έγινε το 2000, είναι μικρότερη κατά πέντε εκατ. ευρώ, δηλαδή 36,7 εκατ. ευρώ, έναντι 41,4 εκατ. ευρώ ανά αεροσκάφος. Οσον αφορά στην ενεργοποίηση του δικαιώματος για αγορά επιπλέον 10 αεροσκαφών με τους ίδιους όρους, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, διευκρίνισε ότι «δεν ενεργοποιείται η οψιόν (option) για την προμήθεια 10 επιπλέον αεροσκαφών», όμως σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. «Τα επιπρόσθετα 10, αναφέρεται, εφόσον ενεργοποιηθεί η προαίρεση αγοράς των, θα παραδοθούν στο πρώτο ήμισυ του 2010».

ΚΚΕ: ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του αναφέρει τα ακόλουθα:

«H απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά των "F-16", μιας αγοράς που δε γίνεται με κριτήριο τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, καταδεικνύει το εξής: Πως χρήματα υπάρχουν και μάλιστα άφθονα για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για την αποστολή και διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο κ.α., για φοροαπαλλαγές και κίνητρα στην πλουτοκρατία.

Χρήματα δεν υπάρχουν μόνο για τις σύγχρονες ανάγκες αυτών που παράγουν τον πλούτο, για τους εργαζομένους και τα παιδιά τους.

Φτάνει η κοροϊδία! Ο λαός πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση!»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ