Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβαιώνεται η συνεργασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Ενισχύεται η αξιοπιστία των καταγγελιών για απαγωγή και κράτηση «υπόπτων» -εκτός πάσης δικαστικής διαδικασίας- σε ευρωπαϊκά κράτη, βάσει προκαταρκτικής αναφοράς του αρμόδιου εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι, αν και σε αυτή τονίζεται ότι επί του παρόντος δεν προκύπτει ανάμειξη ή συνέργεια κρατών - μελών.

Ο Ελβετός γερουσιαστής και εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης πιστεύει, πάντως, ότι οι ΗΠΑ δεν κρατούν πλέον υπόπτους παράνομα στην Ευρώπη. Κατά την εκτίμησή του οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αφρική στις αρχές Νοέμβρη, μετά τις αποκαλύψεις για τα μυστικά κέντρα κράτησης. Ο Μάρτι, στην έκθεσή του καλεί όλες τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών να προχωρήσουν στην αναζήτηση της αλήθειας στο θέμα αυτό, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός κατά των ΗΠΑ για την άρνηση να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν επισήμως τις καταγγελίες.

Ο σάλος πάντως στη Βρετανία συνεχίζεται ειδικά με τη στάση του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, «δεν είδα και δεν άκουσα τίποτα»... στάση που τροποποιήθηκε αναγκαστικά μετά τις συνεχείς καταγγελίες και τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου περί συνεχούς χρήσης των βρετανικών αεροδρομίων από αεροπλάνα της CIA (που μετέφεραν «υπόπτους για τρομοκρατία»). Θέμα που στο βρετανικό Τύπο και ειδικά στους «Τάιμς του Λονδίνου» συνδέεται άμεσα με το θέμα της απαγωγής και του βασανισμού 43 Πακιστανών στην Ελλάδα. Ετσι, χτες, σύμφωνα με το «Ιντιπέντεντ», ο Στρο όχι μόνο παραδέχτηκε ότι τα βρετανικά αεροδρόμια χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον, αλλά και ότι ο ίδιος ενέκρινε δύο αιτήματα των αμερικανών αρχών επί προεδρίας Κλίντον, ενόσω ήταν υπουργός Εσωτερικών! Δηλαδή αποδεικνύεται ότι η συνεργασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τη CIA για τα θέματα τρομοκρατίας χρονολογείται πριν την υποτιθέμενη αφετηρία του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτέμβρη του 2001.

Στην Πολωνία, αν και οι Αρχές αρνούνται την ύπαρξη φυλακών, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι παραδέχτηκε τη Δευτέρα πως γνώριζε ότι αεροσκάφη της CIA ίπταντο επάνω από τη χώρα του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ