Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο επίκεντρο της μάχης τα λαϊκά προβλήματα

Πλούσιος και ζωντανός διάλογος γύρω από το πλαίσιο συνεργασίας και δράσης του ΚΚΕ σε εκδήλωση στο Βόλο

Σε μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση εξελίχτηκε η συγκέντρωση για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, που διοργάνωσε η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου. Τις θέσεις του Κόμματος παρουσίασε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ανάμεσα στους παραβρισκομένους ήταν ο δήμαρχος της Αργαλαστής, Μ. Γιανωτάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντ. Παππάς, Β. Ιωαννίδης, Γ. Χαρμάνης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Απ. Νάνος και Δροσούλα Γκατζή, καθώς επίσης εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ και της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών», ο Γ. Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Θεσσαλίας του Κόμματος, κ.ά.

Στην ομιλία του ο Στ. Λουκάς υπογράμμισε ότι οι επερχόμενες τοπικές εκλογές έχουν χαρακτήρα γενικής πολιτικής αναμέτρησης και οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα καλούνται να ψηφίσουν με το κριτήριο ποιες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν ποιους συνδυασμούς, ποιος υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και ποιος τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ, για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στην Αυτοδιοίκηση, κάτι που θα έχει συμβολή και στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, γενικότερα.

Με το τέλος της ομιλίας του Στ. Λουκά, πολλοί εκ των συμμετασχόντων στη συγκέντρωση ζήτησαν το λόγο για να θέσουν ερωτήματα και να καταθέσουν προβληματισμούς. Κι έτσι αναπτύχθηκε ένας άμεσος και ζωντανός διάλογος, μεταξύ των παραβρισκομένων και του ομιλητή, κι αναδείχτηκαν πολλές πλευρές, που σχετίζονται με το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, το περιεχόμενο και τις μορφές της εκλογικής μάχης, το θέμα των συνεργασιών, κ.ά.

Το «τοπικό» και το «γενικό»

Η πρώτη παρέμβαση είχε να κάνει με το θέμα της εκλογικής μάχης και ο προβληματισμός που τέθηκε ήταν κατά πόσο μπορεί να είναι πειστικός ο λόγος των κομμουνιστών - ιδιαίτερα προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων - αν στέκεται μόνο στις γενικές πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση και την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και δεν παίρνει υπόψη του τα τοπικά προβλήματα.

Και δόθηκε η ευκαιρία στον Στ. Λουκά να τονίσει ότι η μάχη των εκλογών πρέπει να δοθεί στη βάση των γενικότερων λαϊκών προβλημάτων, τα οποία - όπως είπε - δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα, αλλά έχουν κεντρική έκφραση, όπως και τα γενικά προβλήματα έχουν τοπική έκφραση. Πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων - υπογράμμισε - ότι για τα προβλήματά τους δε φταίει η «ανικανότητα» της δημοτικής ή της νομαρχιακής αρχής, αλλά η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Χρειάζεται - συνέχισε - να μιλήσουμε γι' αυτό το ζήτημα με πειστικό τρόπο και με συγκεκριμένα παραδείγματα, που θ' αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δρα σε όφελος του λαού, αλλά με μια τοπική διοίκηση που λειτουργεί σαν γρανάζι του κράτους και υπηρέτης της πλουτοκρατίας. Και σε όσους αναρωτηθούν, γιατί θέλουμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους δημάρχους και συμβούλους σε έναν τέτοιο «θεσμό», θ' απαντήσουμε ότι ακριβώς γι' αυτό, για να μπορούμε από καλύτερες θέσεις ν' αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική που προωθούν και, ταυτόχρονα, ν' ανοίγουμε δρόμους στο λαϊκό κίνημα για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία.

Επιδιώκουμε - τόνισε - να σκεφτούν και να συνειδητοποιήσουν και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, που είναι βιοπαλαιστές, ότι είναι προς το συμφέρον τους, μέσα και από την κάλπη, να δώσουν απάντηση σ' αυτή την πολιτική, καθώς και στα κόμματα και στις άλλες δυνάμεις που την υπηρετούν.

Χρήματα υπάρχουν

Η επόμενη παρέμβαση αναφερόταν στην οικονομική δυσπραγία των δήμων, θέτοντας το ερώτημα τι μπορούν να κάνουν χωρίς λεφτά και την απορία πώς θα μπορούσαν ν' αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση οι δημοτικές αρχές που θα εκλεγούν με τη στήριξη του ΚΚΕ.

Χρήματα υπάρχουν - υποστήριξε ο Στ. Λουκάς - μόνο που δίνονται όπου και σε όποιον θέλουν οι κρατούντες και για συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένους σκοπούς. Ας δούμε, για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Θησέας». Επιβάλλει τη συνεργασία δήμων και επιχειρηματιών για την κατασκευή έργων που δε γίνονται για ν' αντιμετωπιστούν χρόνιες και βασικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, αλλά για την εξυπηρέτηση των σχεδίων και των συμφερόντων των εργολάβων και του κεφαλαίου. Το ίδιο κάνουν και οι συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Και μάλιστα τα έργα επιλέγονται με κριτήριο να φέρνουν κέρδη από τη χρήση τους. Χρήματα δίνονται και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα ΚΠΣ, αλλά επιβάλλεται να πάνε σε έργα με προδιαγραφές της ΕΕ, δηλαδή της εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών.

Οι δήμαρχοι που υποστηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ δεν παλεύουν να πάρουν αυτά που τους χρωστάει το κράτος και να διεκδικήσουν γενναίες αυξήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί συμφωνούν και με το νομικό πλαίσιο και με τη γενικότερη πολιτική, που μετατρέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε τροφοδότη και συνεργό των επιχειρηματιών και φορομπήχτη σε βάρος του λαού. Ζητούν, μάλιστα, στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, περισσότερες δυνατότητες για νέους φόρους και τέλη. Οι κυβερνήσεις και η ΕΕ - συνέχισε - λένε στον δήμαρχο: Θέλεις χρήματα για να παρέχεις υπηρεσίες; Συνεργάσου με τους ιδιώτες, ή βάλε κι άλλους φόρους στους δημότες. Κι ο δήμαρχος της ΝΔ, ή του ΠΑΣΟΚ, το κάνει με τον καλύτερο τρόπο.

Οι κομμουνιστές και οι συνεργαζόμενοι μαζί τους στην Αυτοδιοίκηση θα αντισταθούν, θα διεκδικήσουν, στηριζόμενοι στο λαϊκό κίνημα, έργα που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, ανάλογα θα κατευθύνουν και τους πόρους, και, ταυτόχρονα, θ' αγωνίζονται για την ανατροπή της πολιτικής που θέλει την Αυτοδιοίκηση υποχείριο του κράτους και του κεφαλαίου. Με την αγωνιστική στάση τους θα βοηθήσουν το λαϊκό κίνημα ν' ανοίξει νέους δρόμους στη λαϊκή πάλη, ενάντια στην υποταγή και στην ενσωμάτωση.

«Εχει λάκκο η φάβα»

Ενα άλλο θέμα που τέθηκε στη συζήτηση ήταν το ενδεχόμενο κάποιο άλλο κόμμα να στηρίξει το συνδυασμό που θα υποστηρίξει το ΚΚΕ. Αυτός που το έθεσε αναρωτήθηκε: Αν γίνει κάτι τέτοιο εμείς τι θα πούμε: Θα αρνηθούμε τη στήριξη και θα την καταγγείλουμε σαν προϊόν σκοπιμότητας;

Απαντώντας ο Στ. Λουκάς έθεσε το ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση η ηγεσία ενός κόμματος να στηρίξει έναν συνδυασμό, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα και στο πρόγραμμά του ότι στρέφεται κατά της πολιτικής αυτού του κόμματος και θ' αγωνίζεται για την ανατροπή της; Αν, παρ' όλα αυτά, το κάνει δε θα πρέπει να προβληματιστούμε για το γιατί;

Και ανέφερε μερικές από τις σκοπιμότητες που μπορούν να οδηγήσουν τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ στην απόφαση για στήριξη του συνδυασμού που στηρίζει το ΚΚΕ.

Μπορεί - είπε - σ' ένα δήμο να το κάνει γιατί ξέρει ότι μόνο του δε θα τον κερδίσει και δε θέλει να τον αφήσει να περάσει στα χέρια του άλλου κόμματος του δικομματισμού. Αν και, με τα σημερινά δεδομένα, όταν η ΝΔ καταλάβει ότι η ίδια δεν μπορεί να πάρει το δήμο, θα προτιμήσει να πάει αυτός στο ΠΑΣΟΚ, που, στην ουσία, είναι πολιτικός συνεταίρος της, παρά να «πέσει» στις ριζοσπαστικές δυνάμεις, που αντιπαλεύουν, από θέσεις αρχής, την πολιτική της.

Μπορεί, ακόμα, να θέλει να δημιουργήσει το «κατάλληλο» κλίμα, που θα το αξιοποιήσει στο β΄ γύρο των εκλογών.

Μπορεί, επίσης, να το κάνει για να δημιουργήσει συγχύσεις ως προς τη σταθερότητα της πολιτικής του ΚΚΕ, εμφανίζοντάς το ότι άλλα λέει και άλλα κάνει και προσπαθώντας να προκαλέσει αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις και προβλήματα στη συνολική πολιτική μάχη που θα δώσει το κόμμα μας και οι συνεργαζόμενες μ' αυτό δυνάμεις στις τοπικές εκλογές.

Επειτα, αν έρθει να στηρίξει, μπορεί να ζητήσει να έχει και λόγο στο πρόγραμμα και έκφραση στο συνδυασμό. Είναι δυνατό να το δεχτούμε; Να κάνουμε σκόντο σ' αυτά; Δε γίνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλατιά στήριξη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων(2006-07-08 00:00:00.0)
Αξιοι διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής(2005-11-20 00:00:00.0)
Ψηφοδέλτια με καθαρή θέση ενάντια στην πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ(2005-11-02 00:00:00.0)
Εγγύηση αντίστασης και διεκδίκησης το ΚΚΕ(2005-06-11 00:00:00.0)
Σύγκρουση με όσα προωθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ(2005-06-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ