Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναι, είναι βαθύτατα πολιτική η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

Πολύ συχνά και όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο, δήμαρχοι και νομάρχες και άλλοι, που υποστηρίζονται από τα αστικά κόμματα, αναφερόμενοι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, κάνουν λόγο για «τοπικές κοινωνίες», για «έκφραση των πολιτών», για τοπικά προβλήματα, που δεν έχουν σχέση με την πολιτική και τα κόμματα. Ακούγεται, επίσης, η άποψη ότι: Εμείς εδώ, στην πόλη μας, στο δήμο μας, ή, ακόμα, και στο νομό μας, πρέπει να κοιτάξουμε να τα «βρούμε». `Η, ακόμα, να αναζητήσουμε κάποιον άνθρωπο τίμιο, που να ενδιαφέρεται να λύσει τα προβλήματα, μακριά από τα κόμματα και τους πολιτικούς. Κι αυτά λέγονται, συχνά, και από πολιτικά στελέχη του δικομματισμού, αλλά και των συμμάχων τους. Αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι υποκρισία και αποπροσανατολισμός.

Ας αναλύσουμε αυτές τις απόψεις και ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον πυρήνα της λογικής τους.

Πρώτο: Ενώ εμφανίζονται ως σύγχρονες αντιλήψεις, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για απόψεις παμπάλαιες, οι οποίες επαναλαμβάνονται περιοδικά. Είναι αντιλήψεις, που θέλουν να κρύψουν την πραγματικότητα. Να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Να δείξουν ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σχετίζονται με μικροπροβλήματα και δεν αφορούν στον πυρήνα της πολιτικής. Και είναι υποκριτική η τοποθέτησή τους στα λόγια, γιατί στην πράξη, και γι' αυτήν την εκλογική μάχη, διαθέτουν στελέχη πρώτης γραμμής, τα οποία, ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν προεκλογικά, όταν εκλέγονται, εφαρμόζουν την αντεργατική πολιτική της αστικής τάξης και της ΕΕ στο ακέραιο και πολύ δραστήρια. Δεν υπάρχουν «μικρά» και μεγάλα προβλήματα, τοπικά και γενικά. Ολα έχουν την ίδια μήτρα: Την αντιλαϊκή αστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, μέσα από τους δήμους και τις νομαρχίες. Από τα υψηλά τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, μέχρι τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των δήμων.

Δεύτερο: Στο παρελθόν, οι δήμοι διαχειρίζονταν περιορισμένα ζητήματα. Σήμερα, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Από τα μικρο-έργα αυτεπιστασίας του παρελθόντος, σήμερα πραγματοποιούν μεγάλες παρεμβάσεις. Η συνύφανση της ΤΑ με το μεγάλο κεφάλαιο παίρνει διαφορετικές διαστάσεις.

Οι παρεμβάσεις που γίνονται και η επιδίωξη για την ανάληψη μεγάλων έργων, όπως είναι η ανάπλαση ολόκληρων περιοχών και των ορεινών όγκων της Αθήνας, από μεγάλους επιχειρηματίες, δεν είναι μικροδουλιά. Είναι ενέργειες, που σχετίζονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι σήμερα η ΤΑ εργαλείο για την αποκόμιση τεράστιων κερδών για το κεφάλαιο.

Τρίτο: Η μέχρι τώρα δραστηριότητά μας, για την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναδεικνύει νέα στοιχεία μπροστά στην εκλογική μάχη. Σήμερα, πολλοί περισσότεροι από χτες κατανοούν ότι η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι βαθύτατα πολιτική. Κι ότι με πολιτικά επιχειρήματα θα πρέπει να δοθεί η μάχη. Κι αυτό, γιατί όλα τα ζητήματα που χειρίζονται οι δήμοι και οι νομαρχίες έχουν πολιτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Δεν είναι σήμερα τα πράγματα όπως χτες. Σε όλους, σχεδόν, τους δήμους, έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες και επιχειρήσεις, οι οποίες φεύγουν από τα στενά όρια ενός τοπικού προβλήματος. Αλλωστε, οι επιλογές και η επιλεξιμότητα των έργων στους δήμους και στις νομαρχίες καθορίζονται απ' την ΕΕ. Χαρακτηριστικά, για την ΕΕ, είναι επιλέξιμο έργο η κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ. Δεν είναι, όμως, επιλέξιμο έργο η κατασκευή ενός Παιδικού Σταθμού ή ενός γηπέδου σε μια φτωχογειτονιά. Μπορεί κανένας να κατανοήσει πιο εύκολα σήμερα την πολιτική κατεύθυνση στην Αυτοδιοίκηση.

Ο νέος νόμος για τις Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα διευρύνει τις δυνατότητες, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να αξιοποιήσει παραπέρα και να κερδίσει από έργα και υπηρεσίες, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται είναι πολλαπλές. Τα κάθε είδους έργα, που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση, σήμερα, με τον πιο επίσημο τρόπο, συνυφαίνονται με το μεγάλο κεφάλαιο και εκχωρούνται σ' αυτό.

Τέταρτο: Ως Κόμμα δίνουμε μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στη συνολική μας δράση, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, τα πιο πλατιά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Επίσημα διακηρύσσουν οι υποψήφιοι, οι οποίοι στηρίζονται από το ΚΚΕ και τους συνεργαζόμενους μαζί του, ότι: Από τη μια, έχουν σταθερό προσανατολισμό στην υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εργατών, όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας, των μεταναστών. Από την άλλη, αντιμάχονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Σε πρώτη γραμμή, έχουν και στηρίζουν το συλλογικό συμφέρον και αντιστρατεύονται το ιδιοτελές όφελος του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική γραμμή είναι μόνιμη και σταθερή.

Πέμπτο: Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ΤΑ. Δεν πρόκειται και δεν αφορά τους εργαζόμενους αυτή η δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον της αστικής τάξης αναπτύσσεται για να βρίσκει τρόπους και μορφές, ώστε να προωθούνται πιο αποτελεσματικά όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά της μέτρα. Αυτή η φιλολογία για το δήθεν ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους, για το λαό, είναι ανάγκη να αποκαλύπτεται καθημερινά, με πειστικά επιχειρήματα.

Εκτο: Η πολιτική της ΕΕ, πολιτική που συναποφασίζεται στα όργανά της, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, έχει την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στα βασικά, στις στρατηγικής σημασίας επιλογές της ΕΕ, και ο ΣΥΝ είναι σύμφωνος. Σε δευτερεύοντα, σε διαδικαστικά και άλλα ασήμαντα, οξύνουν την αντιπαράθεση, χωρίς, όμως, ουσία. Είναι υποκριτική η στάση τους σε όλη τη γραμμή. Και είναι υποκριτική, γιατί στις Βρυξέλλες συμφωνούν. Στη Βουλή ταυτίζονται. Και στο τελευταίο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, συμφώνησαν οι αιρετοί, οι οποίοι στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, στη φορολογική εξουσία της Αυτοδιοίκησης, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στην ΤΑ, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, στη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό, στην παραπέρα προώθηση της ανταποδοτικότητας, κλπ., κλπ.

Μετά απ' όλα αυτά, τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ αναλίσκονται σε κοκορομαχίες, ενώ στα βασικά συμφωνούν. Οπως συμφώνησαν στον ΟΤΕ για τον ενταφιασμό, για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος. Κι αυτά τα ίδια τα συνδικαλιστικά στελέχη «καλούν τους εργάτες σε αγώνα».

Εβδομο: Στη βάση αυτής της πολιτικής επιλογής των δυνάμεων του κεφαλαίου, οξύνεται και πρέπει να ενταθεί η πολιτική μας αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα, αλλά και στην πορεία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Είναι θετικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σήμερα, πολλοί περισσότεροι από ό,τι χτες, κατανοούν την ανάγκη για πάλη για βαθύτερες αλλαγές, μέχρι το επίπεδο της εξουσίας. Πείθονται από την ίδια τη ζωή ότι τα μερεμέτια όχι μόνο δε λύνουν, αλλά ούτε καν αντιμετωπίζουν κάποιες πλευρές από τα οξυμένα προβλήματα.

Στο χέρι μας είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε την αγανάκτηση των εργαζομένων από την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, με τη δουλιά μας, να τη μετατρέπουμε σε αγωνιστική, συνειδητή, διεκδικητική δράση. Να εκφραστεί αυτό και στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που θα υποστηρίξει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του.


Του
Σπύρου ΧΑΛΒΑΤΖΗ
μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ