Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Μαζική παρακολούθηση και φακέλωμα των πάντων

Η ΕΕ θεσμοθετεί με Οδηγία της την υποχρεωτική,παρακολούθηση των επικοινωνιών όλων των εργαζομένων και των οργανώσεων στο έδαφος των κρατών - μελών της

Με τον αναγκαίο «δημοκρατικό» μανδύα έντυσαν προχτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ατομική παρακολούθηση και το φακέλωμα των εργαζομένων, ατομικά και συλλογικά, στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ψηφίζοντας την Οδηγία για τη διατήρηση των δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η ΕΕ αυτοανακηρύσσεται σε έναν «νόμιμο» «Μεγάλο Αδελφό», που ακόμα και τα οργουελικά μυθιστορήματα θα ζήλευαν.

Με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η τρομοκράτηση των λαών και η κατάπνιξη όποιας φωνής, ακόμα και της παραμικρής σκέψης αντίστασης, γίνονται μόνιμος συνοδός στη ζωή των λαών.

Η οδηγία δεν είναι βέβαια το πρώτο δείγμα της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού στα λαϊκά δικαιώματα. Η κατάργηση και περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, που πήρε καταιγιστικό χαρακτήρα με τους τρομονόμους, συνεχίζεται αποδεικνύοντας ότι οι ιμπεριαλιστές έχοντας ως επιδίωξή τους τη θωράκιση της εξουσίας τους, πολεμούν τους λαούς, τον εσωτερικό εχθρό, καταργώντας και αυτά τα δικαιώματα και ελευθερίες της αστικής δημοκρατίας. Η νομιμοποίηση της παρακολούθησης εντάσσεται στο «πακέτο» των μέτρων ενάντια στην «τρομοκρατία» και εκκολαπτόταν από το Μάρτη του 2004, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιούλη, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το νέο που φέρνει η συγκεκριμένη οδηγία είναι ότι καθιερώνει με νομικά δεσμευτικό και ενιαίο για όλα τα κράτη - μέλη τρόπο, την υποχρέωση των εταιριών παροχής τηλεπικοινωνιακών - ηλεκτρονικών υπηρεσιών επικοινωνίας να τηρούν αρχείο για όλες τις επικοινωνίες και την ταυτότητα αυτών που επικοινωνούν (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Τις πληροφορίες αυτές οφείλουν να τις παραδίδουν στις διωκτικές - κατασταλτικές υπηρεσίες κάθε κράτους - μέλους. Εκείνο που θεσμοθετείται δηλαδή είναι η υποχρεωτική, βάσει νόμου, παρακολούθηση των επικοινωνιών όλων των εργαζομένων και των οργανώσεων στο έδαφος των κρατών - μελών της ΕΕ.

Η Οδηγία θίγει θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, όπως την ελευθερία του απόρρητου των επικοινωνιών, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, όπως αυτά καθορίζονται από το ελληνικό Σύνταγμα και ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ