Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Ανασκαφές» στα σύγχρονα «βουνά» πληροφοριών

Η πληροφορία δεν είναι γνώση. Αυτές οι πέντε λέξεις συνοψίζουν ένα από τα πιο ενοχλητικά «παράδοξα» του 21ου αιώνα. Συσσωρεύουμε πληροφορίες με ρυθμό όλο και μεγαλύτερο όσο περνάει ο χρόνος, αλλά η κατανόηση των αποθηκευόμενων δεδομένων μας διαφεύγει όλο και περισσότερο. Ωστόσο, κάπου μέσα σ' αυτόν τον εκπληκτικό όγκο πληροφοριών που δεν αναλύθηκαν, μπορεί να κρύβεται η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη. Ενα νέο μέτωπο στον ερευνητικό τομέα είναι η εξερεύνηση δεδομένων, για την οποία αναπτύσσονται τεχνικές που συνδυάζουν τα μαθηματικά (τοπολογία και άλλοι κλάδοι), τη σχεδίαση λογισμικού και την πληροφορική επιστήμη γενικότερα, με σκοπό την επεξεργασία τεράστιων συλλογών δεδομένων για την εξαγωγή μοτίβων, που επαναλαμβάνονται και υποδηλώνουν κάποιο νόμο ή φαινόμενο.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση τεράστιου όγκου επιστημονικών δεδομένων που θα πρέπει να εξερευνηθούν, για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, είναι οι καταγραφές που θα γίνουν από τον σωληνοειδή ανιχνευτή μουονίων, ένα καινούριο όργανο του μεγαλύτερου επιταχυντή υποατομικών σωματιδίων στις ΗΠΑ. Στον επιταχυντή αυτόν συμβαίνουν 40 εκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων ανά δευτερόλεπτο, μερικές από τις οποίες μπορεί να δημιουργήσουν καινούρια, άγνωστα ως τώρα σωματίδια και φαινόμενα.

Είναι τόσο τεράστιος ο όγκος των δεδομένων που θα παραχθούν, που οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν μόνο το 0,25% των συγκρούσεων. Και πάλι όμως, τα δεδομένα θα είναι της τάξης των 2.000 πεταμπάιτς (1 πεταμπάιτ = 1 τετράκις εκατομμύριο ψηφιολέξεις) κατ' έτος. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, το σύστημα θα καταγράψει μόνιμα τα στοιχεία για μόνο μία στις χίλιες συγκρούσεις σωματιδίων. Πόσα δεδομένα είναι αυτά; Μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου έχει βιβλία με ψηφιακό ισοδύναμο 15 τεραμπάιτς (1 τεραμπάιτ = 1 τρισεκατομμύριο ψηφιολέξεις). Με άλλα λόγια, πρόκειται να διερευνούνται 130.000 βιβλιοθήκες κάθε χρόνο και να αποθηκεύονται οι πληροφορίες των 130 απ' αυτές.

Για να βρεθούν οι ζητούμενες πληροφορίες οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν μεθόδους στατιστικής ανάλυσης, ώστε να εντοπίσουν εκείνα τα δεδομένα που φαίνεται να αποκλίνουν από τις προβλέψεις της σημερινής φυσικής. Είναι σαν να ψάχνει κανείς να βρει μερικές λέξεις σε τόμο κάποιας από τις 130 μεγαλύτερες βιβλιοθήκες. Το πιο δύσκολο πρόβλημα θα είναι η εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών για την καταλογογράφηση, ταξινόμηση και διαχείριση των δεδομένων.

Και όλα αυτά, βέβαια, μόνο για ένα από τα πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα επιστημονικά εργαστήρια του κόσμου...


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ