Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
«Καθαρή» άποψη για τα ναρκωτικά

Το 96% της κοινής γνώμης θεωρεί επικίνδυνη την ηρωίνη και ζητά να μη νομιμοποιηθεί, ενώ το 93% ζητά δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης

Πλειοψηφικό ρεύμα απόρριψης κάθε είδους «εθισμού» στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που παρουσιάστηκε χτες.

Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία - σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% - της κοινής γνώμης «έχει άποψη» για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και δεν αφήνει αυτή τη σοβαρή υπόθεση μόνο στα χέρια των ειδικών. Επιπλέον, η άποψη της κοινής γνώμης έχει και «διεκδικητική διάσταση» καθώς αξιώνει δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης και μέτρα για την εργασιακή επανένταξη των απεξαρτημένων.

Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΚΕΘΕΑ από την εταιρία VPRC το 2005 και περιλάμβανε τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε τυχαίο πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων και τοπική έρευνα τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε τυχαίο δείγμα 600 ατόμων σε περιοχές που γειτνιάζουν με υπηρεσίες απεξάρτησης. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα δόθηκαν για σχολιασμό σε πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, διευθυντές και προϊσταμένους συναρμόδιων υπουργείων, δημοσιογράφους, εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στελέχη εταιριών, απ' όπου προέκυψε μια ποιοτική επεξεργασία των στοιχείων.

Την έρευνα παρουσίασαν και σχολίασαν ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, ο υπεύθυνος Ερευνών του ΚΕΘΕΑ, Μάκης Παπαναστασάτος, και ο διευθύνων σύμβουλος της VPRC, Γιάννης Μαυρής. Παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η έρευνα καταγράφει βασικές διαπιστώσεις της επιτροπής.

Εν πρώτοις στην έρευνα καταγράφεται η ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας για την όξυνση, καθώς πάνω απ' το 90% το θεωρεί «μάλλον μεγάλο πρόβλημα».

Οταν ρωτήθηκαν για την επικινδυνότητα των ουσιών οι ερωτώμενοι τοποθέτησαν ως πρώτη την ηρωίνη (96%) με δεύτερη την κοκαΐνη (94%), όπως φαίνεται και στον Πίνακα που δημοσιεύουμε. Περισσότερο ακίνδυνο θεωρείται το χασίς, ωστόσο το ποσοστό αυτών που το θεωρούν επικίνδυνο είναι υψηλό (81%).

Στη μεγάλη της πλειονότητα η ελληνική κοινή γνώμη αντιτίθεται στην ελεύθερη πώληση (νομιμοποίηση) όλων των παράνομων ουσιών, συμπεριλαμβανομένου και του χασίς. «Οχι» απαντά το 95% στη νομιμοποίηση της ηρωίνης και το 81% στη νομιμοποίηση του χασίς. Σε σχέση με την ποινική αντιμετώπιση του χρήστη ουσιών, ένας στους δύο (51%) πιστεύει ότι η χρήση ουσιών πρέπει να είναι παράνομη και να τιμωρείται από τα δικαστήρια, το 25% θεωρεί ότι δεν πρέπει να είναι παράνομη και να τιμωρείται και το 19% θεωρεί ότι αυτό πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση.

Η πλειονότητα (73%) κάνει λόγο για ανεπάρκεια κέντρων απεξάρτησης, ενώ 52% θεωρεί ότι δεν επαρκούν και τα κέντρα για τον αλκοολισμό. Μάλιστα, σε ποσοστό 93% θεωρεί ότι οι υπηρεσίες απεξάρτησης πρέπει να παρέχονται δωρεάν απ' την πολιτεία - στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με τη σχεδιαζόμενη απ' την κυβέρνηση εκχώρηση της απεξάρτησης σε ιδιώτες.

Κεντρικός ρόλος αποδίδεται στην υποστήριξη της προσπάθειας απεξάρτησης. Η οικογένεια αναφέρθηκε από το 41% και «οι ειδικοί» από το 16%.

Παρά τις αντιδράσεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας, το 63% συμφωνεί με την πιθανή λειτουργία κέντρων απεξάρτησης στη γειτονιά τους. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η λειτουργία «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων σε μία περιοχή επηρεάζει θετικά τις αντιλήψεις του πληθυσμού απέναντι στους χρήστες ουσιών, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πιο ανθρωπιστικής στάσης.

Αυξάνονται οι θάνατοι

Τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για τη σοβαρότητα του προβλήματος, που κατέγραψε η έρευνα του ΚΕΘΕΑ, επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τους θανάτους από ναρκωτικά το 2005.

Οι αναφερθέντες θάνατοι το 2005 έφτασαν τους 268, έναντι 261 που ήταν το 2004. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό αναφερθέντων θανάτων από το 1991. Το 2001 είχαν αναφερθεί 334. Για το 2005, περισσότεροι ήταν οι άνδρες, κυρίως άγαμοι, στοιχειώδους εκπαίδευσης, άνεργοι και η ουσία που τους προκάλεσε το θάνατο ήταν - κατά βάση - η ηρωίνη.

Αύξηση σημείωσαν και οι υποθέσεις που σχετίζονται με ναρκωτικά. Το 2005 έφτασαν στις 10.119 - έναντι 8.840 το 2004 - ενώ τα κατηγορηθέντα άτομα πλησίασαν τα 15.000. Από αυτούς, μόλις οι 2.016 ήταν αλλοδαποί. Μεγαλύτερες ποσότητες από τις κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες ήταν: Χασίς (7.958 κιλά ακατέργαστου), μεθαδόνη (11.707 χάπια), αμφεταμίνες, χάπια «έκσταση», ηρεμιστικά χάπια, LSD και φύλλα κόκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ