Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Από λιμάνι σε λιμάνι το μήνυμα της απεργίας

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της 48ωρης πανναυτεργατικής κινητοποίησης

Γύρω από τις ταξικές δυνάμεις συσπειρώνονται μέρα με τη μέρα οι ναυτεργάτες σε κάθε λιμάνι και σε κάθε καράβι, προκειμένου να αποκρούσουν τη νέα λαίλαπα της αντεναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις στα καράβια, που πραγματοποιούν τα μέλη των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη 48ωρη πανναυτεργατική απεργία στις 16 και 17 Φλεβάρη.

Μια απεργία που θα σημάνει τον αγωνιστικό ξεσηκωμό του κλάδου αλλά και των νησιωτών και την απόφασή τους να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους. Να απαιτήσουν την άμεση απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου που πρόσφατα κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Ηδη τα πρώτα κλιμάκια των ναυτεργατών έχουν αναχωρήσει, με προορισμό τα λιμάνια όλης της χώρας, ώστε να υπάρξει πανελλαδικός συντονισμός για την επιτυχία της απεργίας. Την ίδια στιγμή, όμως, δε λείπουν και φωνές συνδικαλιστών - πρόσκεινται στην εφοπλιστόδουλη πλειοψηφία της ΠΝΟ - που υπονομεύουν την απεργία και καλλιεργούν συγχύσεις στους ναυτεργάτες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σημειώνουν ότι «αυτοαποκαλύπτονται οι υπονομευτές και συκοφάντες παραμονή του απεργιακού αγώνα, καλλιεργούν συγχύσεις ότι με δήθεν τροποποιήσεις το νομοσχέδιο είναι υπέρ των ναυτεργατών. Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ ΥΕΝ/Καθηγητών καλεί τους καθηγητές να μην κάνουν απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο, να προχωρήσουν σε στημένους διαλόγους και να συμβιβαστούν στην αντιναυτεργατική πολιτική της ΝΔ».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει πως «στους υπονομευτές και συκοφάντες του απεργιακού μας αγώνα, η μόνη απάντηση είναι η απομόνωσή τους και η συσπείρωση στο μέτωπο ναυτεργατών - συνταξιούχων - σπουδαστών - καθηγητών για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλιά, να διεκδικήσουμε με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές μας ανάγκες».

Κάλεσμα στους σπουδαστές

Στα πλαίσια της πλατιάς ενημέρωσης για τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, βρέθηκε χτες στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου και μίλησε σε σπουδαστές και καθηγητές στο αμφιθέατρο της σχολής. Να σημειωθεί ότι δεν έλειψε η τρομοκρατία και οι έμμεσες απειλές για επιβολή απουσιών σε όσους σπουδαστές παραβρεθούν στην εκδήλωση.

«Σας καλούμε να αναλάβετε αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης που υποβαθμίζει και απαξιώνει τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση και την ίδια στιγμή προωθεί την ιδιωτικοποίησή της με τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης κι Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ)», σημείωσε ο Γ. Τούσσας και συνέχισε:

«Στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, με το προωθούμενο νομοσχέδιο ικανοποιούνται οι αξιώσεις των εφοπλιστών για τη δημιουργία ναυτεργατικού δυναμικού με λειψές γνώσεις. Προωθούν το νέο μοντέλο του ναυτεργάτη, του καταρτίσιμου - απασχολήσιμου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Η απεργία των ναυτεργατών αποτελεί πρόσκληση - πρόκληση για τους σπουδαστές, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και να αξιοποιήσουν την πείρα που θα αναδειχτεί μέσα από αυτή. Το ΚΚΕ στέκεται πάντα στο πλευρό σας, σταθερά θα συνεχίζει την πάλη του για τη διεκδίκηση αιτημάτων με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ