Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«ΠΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ»
«Ας βάλουμε τους εργαζόμενους στις ράγες της ταξικής πάλης»

Ανακοίνωση του Πόλου μετά την ολοκλήρωση της εσωκομματικής ψηφοφορίας για το 33ο Συνέδριο του Γαλλικού ΚΚ

Την τοποθέτησή του για τις διεργασίες που γίνονται στο Γαλλικό ΚΚ, καταθέτει o «Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία» με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα και μοιράζεται πλατιά στη χώρα. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με αφορμή την ψηφοφορία για τις προπαρασκευαστικές "προτάσεις θέσεων - πλατφόρμες" ενόψει του 33ου Συνεδρίου, η ηγεσία του Γαλλικού ΚΚ ανακοίνωσε την "πλατιά" νίκη της υποστηρίζοντας ότι η "πλατφόρμα προτάσεων που υπέβαλλε στην ψηφοφορία" συγκέντρωσε περισσότερους από το 60% του συνόλου των ψήφων. Πρόκειται για ένα πραγματικό ταχυδακτυλουργικό κόλπο, το να ανακοινώνει κανείς 135.700 μέλη αλλά μόνο 92.500 εγγεγραμμένους (;)... και από αυτόν τον αριθμό, τελικά, μόλις το 33% να έχει λάβει μέρος στη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Ωραία δημοκρατία! Υπό αυτήν την έννοια, πώς να εκπλαγεί κανείς όταν χιλιάδες κομμουνιστές αποκαρδιωμένοι, ιδιαίτερα μεταξύ των εργαζομένων, απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από αυτό το κόμμα, όταν δεν έχουν, ήδη, αποκλειστεί επί του πρακτέου.

Επισημαίνουμε το ταπεινό αποτέλεσμα (13%) του κειμένου προτάσεων που παρουσίασε ο Γκερέν και η Ομοσπονδία του Pas de Calais (σ.σ. πρόκειται για τάση μέσα στο ΓΚΚ, και το στέλεχος της). Αυτή η ομοσπονδία είχε μονομερώς σπάσει τη συμμαχία με την "Κομμουνιστική Αναγέννηση", η τάση από την οποία προήλθε ο "Πόλος της Κομμουνιστικής Αναγέννησης στη Γαλλία" αμέσως μετά το 32ο Συνέδριο, για να εισέλθει στην ηγεσία του Γαλλικού ΚΚ εγκαταλείποντας, με τον τρόπο αυτό, το εναλλακτικό κείμενο που είχε παρουσιάσει και υποστηρίξει, τότε, και η "Κομμουνιστική Αναγέννηση". Το κείμενο εκείνο είχε συγκεντρώσει το 25% των ψήφων των μελών.

Το κείμενο που, τελικά υιοθετήθηκε, και θα τεθεί ως βάση συζήτησης στο 33ο Συνέδριο διαπνέεται έντονα από τη λογική της "μετάλλαξης" όσον αφορά βασικά ζητήματα: όσο για τον Γκερέν, χρησιμοποιώντας με ευκολία διπλή γλώσσα, εμφανιζόταν "περήφανος που είναι κομμουνιστής" στο κείμενο προτάσεών του για το συνέδριο, αλλά υπερασπίστηκε στο περιοδικό "Point" και στο "Arcelor" θέσεις σαφώς ρεφορμιστικές, για την ακρίβεια αντιδραστικές, φλερτάροντας απρεπώς με τον Σιράκ και τον υπουργό Εσωτερικών Σαρκοζί στις απόψεις τους περί πολιτικής ασφαλείας (σ.σ. αναφέρεται στη διάρκεια της εξέγερσης στα γκέτο των φτωχών γαλλικών προαστίων).

Το κείμενο που πρότεινε, από την άλλη, ο κ. Γκρεμέτζ (σ.σ. πρόκειται για άλλο στέλεχος του ΓΚΚ), το οποίο σε αρκετά σημεία παραμένει, επίσης, εμπνευσμένο από τις αρχές της "μετάλλαξης", δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά μόνο το 3,6% των ψήφων υπό συνθήκες πραγματικής εσωτερικής πάλης και αποκλεισμού πολυάριθμων μελών της Ομοσπονδίας του Somme.

Το κείμενο των οργανώσεων που αποδέχτηκαν την αρχική πρόταση της οργάνωσης του Διαμερίσματος 15 του Παρισιού (σ.σ. πρόκειται για την πλατφόρμα που παρουσιάζει ο "Ρ" αναλυτικά) υποστηρίχτηκε από τα μέλη του "Πόλου" που παραμένουν και μέλη του Γαλλικού ΚΚ. Συγκέντρωσε ένα ανέλπιστο ποσοστό (8%) υπό συνθήκες στραγγαλισμού του διαλόγου. Το περιεχόμενό του είναι πολύ κοντά στις ιδέες για τις οποίες μάχεται ο "Πόλος", παρά το γεγονός ότι ο "Πόλος" θεωρεί ότι είναι σήμερα απατηλό να επιδιώκει κανείς να ξαναβάλει "στις ράγες της πάλης των τάξεων" ένα Γαλλικό ΚΚ που έχει φθάσει στα όρια της ολικής μετάλλαξης και έχει ενσωματωθεί ιδεολογικά, θεσμικά και οικονομικά στο ρεφορμιστικό κόμμα που είναι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που υποτάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου, την αντικομμουνιστική και ιμπεριαλιστική ΕΕ.

Οσο για τον Μαρσάν, το ψευδο-εναλλακτικό του κείμενο προτάσεων (σ.σ. κείμενο άλλης τάσης που συγκέντρωσε 11,79%) και όπως υποστηρίζει διαφοροποιείται από τις προτάσεις της ηγεσίας σε ζητήματα "στρατηγικής και κομμουνιστικής προοπτικής", θα χρησιμοποιηθεί, όπως συνήθως, για να σταματήσει τις ψήφους των μελών που είναι επικριτικά απέναντι στην ηγεσία.

Ο "Πόλος" διαβεβαιώνει τα μέλη του ΓΚΚ που παραμένουν κομμουνιστές και που δίνουν, μέσα στους κόλπους του, μια μάχη ολοένα και δυσκολότερη, ότι στέκεται αλληλέγγυος μαζί τους ιδεολογικά και πολιτικά. Ο "Πόλος" απευθύνεται επίσημα σε όλους τους κομμουνιστές που θέλουν να παραμείνουν τέτοιοι.

Η ώρα να βρεθούμε όλοι μαζί ήρθε, πλήρως ανεξάρτητοι πολιτικά και οργανωτικά από τις μεταλλαγμένες ηγεσίες όλων των επιπέδων. Ηρθε η ώρα για μια πραγματική Κομμουνιστική Σύγκλιση Δράσης που θα δημιουργεί προοπτικές πάλης και νίκης, μιας Δράσης αντιφασιστικής και αντικαπιταλιστικής, κατά του Μάαστριχτ, για τους εργαζόμενους και για τους νέους της Γαλλίας που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο μεγάλη επίθεση του κεφαλαίου από το 1940.

Ο "Πόλος" είναι έτοιμος για άμεσες συνομιλίες μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα με τους συντρόφους που υποστήριξαν το κείμενο του Διαμερίσματος 15 του Παρισιού. Ας ξαναβάλουμε, πραγματικά, τους κομμουνιστές και τον εργαζόμενο λαό στις ράγες της ταξικής πάλης».


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ