Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Κούβας

Η στάση ορισμένων δυνάμεων της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL

ΚΝίτες διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στη σοσιαλιστική Κούβα
ΚΝίτες διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στη σοσιαλιστική Κούβα
Στις 2/2/06 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα νέο απαράδεκτο ψήφισμα κατά της Κούβας, με το οποίο επιχειρείται να παρουσιαστεί η κυβέρνηση της Κούβας ότι καταστρατηγεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και είναι μία στυγνή δικτατορία, που καταδυναστεύει τους πολίτες.

Το συγκεκριμένο κοινό ψήφισμα κάνει λόγο για «κρατούμενους σε φυλακές της Κούβας σε απάνθρωπες συνθήκες», που χαρακτηρίζονται «ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, ειρηνικοί αντιφρονούντες και προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανήκουν στη δημοκρατική αντιπολίτευση, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συνδέονται με το σχέδιο Varela, ότι ορισμένοι εξ αυτών είναι σοβαρά άρρωστοι και πολλοί εξ αυτών είναι στενοί συγγενείς των "Κυριών στα Λευκά"» (σ.σ. είναι οι συγγενείς των έμμισθων υπαλλήλων του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα, όπως αποδείχτηκε από την αποκάλυψη του δικτύου στην υπόθεση των «75» του 2003).

Αυτό το κείμενο ψήφισαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, ενώ δυστυχώς υπήρξαν και κάποιοι δήθεν αριστεροί που συμμετέχουν στην Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), που το ψήφισαν επίσης. Πρόκειται για βουλευτές του ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας (PDS) (Μπρίε, Μαρκόφ, Τσίμερ) και βουλευτές από τα κόμματα Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας, Αριστερό Κόμμα Σουηδίας.

Αφίσα του Συνδικάτου Οικοδόμων αφιερωμένη στην αλληλεγγύη προς την Κούβα
Αφίσα του Συνδικάτου Οικοδόμων αφιερωμένη στην αλληλεγγύη προς την Κούβα
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας ουσιαστικά τριχοτομήθηκε. Μόνο η βουλευτής του Σάρα Βάκενχεντ ψήφισε κατά του κατάπτυστου ψηφίσματος, ενώ 2 άλλοι βουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία. Το Γαλλικό ΚΚ διχοτομήθηκε και ο ευρωβουλευτής του Ζορζ Ενίν ψήφισε κατά, ενώ οι Φράνσις Βουρτζ και Π. Βερζ προτίμησαν την αποχή.

Την αποχή επίσης επέλεξε και ο ΣΥΝ με τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, που κατά τ' άλλα ως κόμμα επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα αναβάθμισης των σχέσεών του με το ΚΚ Κούβας.

Αποχή επέλεξε και το Αριστερό Μπλοκ Πορτογαλίας.

Εχει ενδιαφέρον να καταγράψουμε και τα υπόλοιπα κόμματα της Ευρωομάδας. Κατά του ψηφίσματος καταδίκης της Κούβας ψήφισαν το ΚΚΕ, το ΑΚΕΛ (Κύπρος), η Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, το Σιν Φέιν Ιρλανδίας, το Πορτογαλικό ΚΚ, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, το ΚΚ Ισπανίας.

Η ύπουλη επίθεση κάποιων της GUE

Πριν την ψήφιση του παραπάνω απαράδεκτου ψηφίσματος κάποιες δυνάμεις της Ευρωομάδας - όχι τυχαία, από αυτές που το ψήφισαν - προσπάθησαν να βάλουν, υποτίθεται, ένα εναλλακτικό κείμενο προς ψήφιση, το οποίο επιχειρεί να εξισορροπήσει κάπως τα πράγματα, στην πραγματικότητα όμως υιοθετεί την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα.

Φυσικά, αυτό το εξίσου απαράδεκτο κείμενο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ το κατήγγειλαν επίσης.

Για να έχει μια εικόνα ο αναγνώστης σταχυολογούμε μερικά αποκαλυπτικά του σημεία, επαναλαμβάνουμε από πολιτικούς ...«αριστερούς», που θέλουν να εμφανίζονται ως «φίλοι της Κούβας»:

«Εκτιμώντας τη συγκίνηση και την αποδοκιμασία που ξεσήκωσε στην Ευρώπη η καταδίκη σε βαριές ποινές φυλάκισης, το 2003, 75 αντιφρονούντων, εκτιμώντας την άρνηση της κουβανικής κυβέρνησης να χορηγήσει στις γυναίκες και στις κόρες αυτών των κρατουμένων - "τις γυναίκες στα λευκά" - τη θεώρηση διαβατηρίου που θα τους επέτρεπε να παραλάβουν το βραβείο Ζαχάροφ το οποίο τους απένειμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2005»...

Σε άλλο σημείο: «Εκτιμώντας, ωστόσο, ότι αυτή η επιθετική και παράνομη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ουδόλως δικαιολογεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμώντας, αντίθετα, ότι η θεμιτή καταγγελία παρόμοιων περιστατικών στην Κούβα δεν πρέπει κατά κανέναν τρόπο να υποβαθμίσει, να καλύψει, ή και να προκαλέσει τη στρατηγική έντασης και αποσταθεροποίησης της Ουάσιγκτον έναντι της Κούβας»...

Και καταλήγει: «Απευθύνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ξεκινήσει πολιτικό διάλογο με την κουβανική κυβέρνηση για όλα τα προβλήματα που τίθενται, σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζει στο σύνολο των κρατών με τα οποία διατηρεί σχέσεις, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή της θέση κατά του εμπάργκο, ιδιαίτερα στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών»... και ζητάμε «οι κουβανικές αρχές να εγγυηθούν την ελευθερία έκφρασης»...

Οι «αριστεροί» αυτοί, δηλαδή, υιοθετούν την προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού και ρίχνουν και μια «πινελιά» γι' αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί: Το φονικό εμπάργκο των ΗΠΑ.

Μόνο που αυτό δεν μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα της ύπουλης επίθεσης στη σοσιαλιστική Κούβα. Είναι παραλλαγή της επίθεσης του ιμπεριαλισμού. Γιατί υιοθετούν τα περί «παραβίασης της ελευθερίας έκφρασης», όταν είναι γνωστό ότι αυτό που διώκεται στην Κούβα δεν είναι η έκφραση και οι ιδέες, αλλά οι πράξεις ενάντια στην κυριαρχία και στην ακεραιότητα της χώρας. Οπως τέτοιες πράξεις είναι όλες αυτές στις οποίες εμπλέκονται οι μισθοφόροι του ιμπεριαλισμού.

Στη δεδομένη στιγμή, οι διάφοροι ...«αριστεροί» συμπαρατάσσονται με αυτό που είπε στη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, ο οποίος επισήμανε ότι «η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειες για ειρηνική μετάβαση της Κούβας στη δημοκρατία...».

Και με αυτή την εξέλιξη επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, ο υπονομευτικός ρόλος της ΕΕ απέναντι στην Κουβανική Επανάσταση, αλλά και η στάση των δήθεν φίλων.

Αλληλεγγύη στην Κούβα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα και στα δύο ψηφίσματα κατά της Κούβας, σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα:

«Η Κούβα αποτελεί παράδειγμα και ασκεί μεγάλη επίδραση πρώτα απ' όλα στους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Γι' αυτό και συναντά τη λυσσαλέα αντίδραση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και όλων των ειδών τους υπηρέτες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αυτό ακριβώς εκφράζει και το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια του ΕΚ, στις 2/2/2006.

Προβάλλει υποκριτικά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ονομάζοντας πολιτικούς κρατούμενους έμμισθους πράκτορες της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα.

Υποστηρίζει αδρά χρηματοδοτούμενους ανθρώπους και οργανώσεις, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν το σοσιαλισμό και να μετατρέψουν την Κούβα σε επαρχία των ΗΠΑ, παραδίδοντας στις πολυεθνικές τον φυσικό της πλούτο.

Αγνοεί προκλητικά το αμερικανικό εμπάργκο και τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ για την άρση του, σιωπά για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που είναι άδικα φυλακισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες, προστατεύει έμμεσα το δολοφόνο Καρίλες, υπεύθυνο για τη δολοφονία 75 ανθρώπων, ο οποίος φιλοξενείται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ψήφισμα made in USA, που αποδεικνύει πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν την ίδια ιμπεριαλιστική πολιτική. Αποδεικνύει πως οι ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είναι ανύπαρκτες μπροστά στην υπεράσπιση του καπιταλισμού».


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ