Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Αγώνας χωρίς πισωγυρίσματα

Απορρίπτουν τα κυβερνητικά προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και διαδηλώνουν ξανά σήμερα στη Βέροια

Αποφασισμένοι να δοθεί λύση για όλους τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς, οι εργαζόμενοι της Νάουσας συνεχίζουν σήμερα τον αγώνα τους με 4ωρη πανναουσαϊκή στάση εργασίας. Σήμερα στις 9.30 το πρωί από το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας ξεκινούν για τη Βέροια, όπου θα διαδηλώσουν έξω από τη Νομαρχία Ημαθίας, κόντρα στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, ενάντια στη νέα επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων τους, διεκδικώντας μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Χτες το απόγευμα, μέσα από κοινή συγκέντρωση των απολυμένων της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», των «Κλωστηρίων Νάουσας», της «ΒΕΡΛΑΝ» του Λαναρά, αλλά και των απολυμένων του «Παπαφιλίππου» αποφάσισαν πως παραμένουν μια γροθιά και κλιμακώνουν τον αγώνα τους.

«Ξεκινήσαμε όλοι μαζί έναν αγώνα και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε, για να μπορούμε αύριο να κοιταζόμαστε στα μάτια», είπε ο Γιώργος Σμέρνος, πρόεδρος του Σωματείου των απολυμένων του εργοστασίου «Β» των «Κλωστηρίων Νάουσας». Οι απολυμένοι, μέσα και από τη χτεσινή τους συγκέντρωση, επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους.

Ξεκαθάρισαν πως απορρίπτουν τα προγράμματα μερικής απασχόλησης και κατάρτισης, τα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Απαιτούν: Να βγουν απευθείας στη σύνταξη όσοι βρίσκονται στην τελευταία πενταετία, έχουν συμπληρωμένα ένσημα και είναι 55 ετών οι άνδρες και 50 ετών οι γυναίκες. Να βγουν απευθείας στη σύνταξη όσοι ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας έχουν συμπληρωμένα 30 χρόνια εργασίας και 8.000 ένσημα. Να μετρήσει ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας των απολυμένων και να επιδοτούνται οι απολυμένοι με το 80% του ημερομισθίου τους μέχρι να βρουν δουλιά.

«Το συνδικαλιστικό κίνημα δε νομοθετεί, διεκδικεί και με τη δύναμή του επιβάλλει λύσεις σε όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων», είπε ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Νάουσας, σημειώνοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας.

Σταθερή η αλληλεγγύη

Στο πλευρό των απολυμένων της Νάουσας βρέθηκαν χτες το απόγευμα, εργαζόμενοι - συνδικαλιστές της «ΗΛΙΟΦΙΝ» από τη Θεσσαλονίκη και μετέφεραν την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους στον αγώνα που διεξάγουν. Και οι εργαζόμενοι της «ΗΛΙΟΦΙΝ» εδώ και πέντε μήνες συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να παρθούν μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ