Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Κάτι κινείται, έστω και με βήματα αργά!

Η Σάρλιζ Θέρον πρωταγωνιστεί στην «Ανιση μάχη» της Νίκι Κάρο
Η Σάρλιζ Θέρον πρωταγωνιστεί στην «Ανιση μάχη» της Νίκι Κάρο
Κάτι κινείται στον αμερικάνικο κινηματογράφο. Δειλά, έστω, εδώ και εκεί, ξεφυτρώνουν κάποιες ταινίες με καθαρά κοινωνικό περιεχόμενο. Μιας απ' αυτές τις ταινίες είναι και η «Ανιση Μάχη», της Νίκι Κάρο, η οποία αναφέρεται στον αγώνα μιας νέας γυναίκας, για να κερδίσει το αυτονόητο. Το σεβασμό και την αξιοπρέπεια. Το δικαίωμα στην εργασία. Κοινωνικό είναι και το θέμα της ταινίας του Aνγκ Λι, «Το Μυστικό του Brokeback Mountain», έστω και αν υποκύπτει σε σκοπιμότητες. Αναφέρεται στη ζωή δυο ομοφυλόφιλων καουμπόηδων. Αρκετά πιο «λάιτ», η ταινία του Ρίτσαρντ Σέπαρντ, «The Matador» (ο Ταυρομάχος). Και αυτή, πάντως, αγωνιά για τον άνθρωπο (με τον τρόπο της, βέβαια).

Ομως, για να μην ξεχνιόμαστε, έχουμε και την απαραίτητη σαχλοκωμωδία, «Το Χρονικό Μιας Χυλόπιτας». Ταινία για τους θεατές των ριάλιτι σόου και των απογευματινών μαγκαζίνο της τηλεόρασης.

Η κινηματογραφική βδομάδα κλείνει με τρία αξιόλογα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Το «Εκτός Σχεδίου», του Μένιου Δίτσα, που αναφέρεται στη ζωή των Τσιγγάνων, το «Κακολύρι 5/44, η ιστορία μιας μέρας», του Σταύρου Ιωάννου, που αναφέρεται σε μια τραγική ιστορία θυσίας, που συνέβη σε ένα χωριό της Εύβοιας στην κατοχή, το 1944, και το «Πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος», του Γιώργο Κολόζη, που αναφέρεται στην ιστορική συνέχεια των Αγράφων.


Τζ. Τζίλενχαλ και Χιθ Λέντζερ στο «Μυστικό του Brokeback Mountain»
Τζ. Τζίλενχαλ και Χιθ Λέντζερ στο «Μυστικό του Brokeback Mountain»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ