Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου

Κλιμάκιο της νομαρχίας περισυλλέγει νεκρά πτηνά στο Σταυρό Θεσσαλονίκης

Motion Team

Κλιμάκιο της νομαρχίας περισυλλέγει νεκρά πτηνά στο Σταυρό Θεσσαλονίκης
Στο Νοσοκομείο Εδεσσας και σε ειδικό θάλαμο νοσηλεύεται με συμπτώματα γρίπης 78χρονη γυναίκα που ήρθε σε επαφή με νεκρό κοτόπουλο και σήμερα αναμένονται να γίνουν γνωστά από το εργαστήριο μικροβιολογίας του ΑΠΘ τα αποτελέσματα της εξέτασης δείγματος από το επίχρισμα του ρινοφάρυγγα της ασθενούς. Οσον αφορά τον 65χρονο κτηνοτρόφο που νοσηλευόταν για τον ίδιο λόγο στο Νοσοκομείο Σερρών, τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων ήταν αρνητικά.

Χτες στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη γρίπη των πτηνών, με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων υγειονομικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών. Οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας ανέφεραν ότι η υπηρεσία τους δέχεται βομβαρδισμό από κλήσεις για να περισυλλεγούν νεκρά πτηνά από διάφορα σημεία του νομού. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τους δημάρχους του νομού να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες για τη συγκρότηση συνεργείων από κτηνιάτρους που θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας.

Οι ομάδες κτηνιάτρων θα ενημερωθούν από τους συναδέλφους τους που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Νομαρχίας, με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν στην περισυλλογή νεκρών αποδημητικών πτηνών. Επισημάνθηκε ακόμη ότι εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται πολίτες που έχουν οικόσιτα πουλερικά με τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη των πτηνών και για το λόγο αυτό θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους θα συνεχίσουν να αγνοούν τις οδηγίες. Παράλληλα, από δημάρχους έγινε πρόταση να γίνει καταγραφή των πουλερικών που εκτρέφονται σε πτηνοτροφικές μονάδες, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους που πλήττονται οικονομικά από τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μη εξάπλωση της νόσου.

Στο Νομό Σερρών βρέθηκαν την Τρίτη δύο νεκρά πτηνά στην περιοχή των Κερδυλλίων και ένας κύκνος κοντά στη Μεσολακκιά. Αμέσως έσπευσαν κτηνίατροι από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και εστάλησαν τα πτηνά για τις απαιτούμενες εξετάσεις. Στο Νομό Εβρου προβλήματα στην καταγραφή των οικόσιτων πουλερικών παρουσιάζονται στις μεγαλύτερες πόλεις του νομού, Αλεξανδρούπολη, Νέα Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Φέρες. Επίσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κομοτηνής, σε εκατοντάδες μονάδες οικόσιτων στη Ροδόπη όχι μόνο δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, αλλά και αγνοούνται επιδεικτικά. «Αν συνεχίσουν έτσι οι ιδιοκτήτες μονάδων οικόσιτων είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε και σε μηνύσεις», δηλώνει ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης, Μιχάλης Διαμαντάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ