Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση από τα ... παλιά

Στο Παρίσι συζήτησαν για τρόπους επανέναρξης της διαδικασίας συνομιλιών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ενα κοινό ανακοινωθέν που αποτυπώνει διαθέσεις περί επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό απέδωσε η συνάντηση που είχε χτες στο Παρίσι ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Οπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, με αυτή τη συνάντηση η Λευκωσία πρόβαλε πειστικά την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το Κυπρικό, η οποία είχε αμφισβητηθεί εντόνως το προηγούμενο διάστημα.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν, αναφέρεται ότι υπάρχει συμφωνία όσον αφορά στη συνέχιση του εν εξελίξει διαλόγου, με στόχο την επίσπευση της αναζήτησης μιας συνολικής, δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό.

Ο Κόφι Ανάν και ο Τάσσος Παπαδόπουλος «συμφώνησαν, όπως έπραξαν και στο παρελθόν, ότι η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας εντός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και βασισμένη σε προσεκτική προετοιμασία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ παραπέμπει στο αίτημα της Λευκωσίας, περί ορισμού από τον Κόφι Ανάν ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα κινήσει τις διαδικασίες. Ενα αίτημα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας, θα ικανοποιηθεί σύντομα.

Επίσης, οι Τ. Παπαδόπουλος και Κ. Ανάν συμφώνησαν ότι θα ήταν επωφελές για όλους τους ενδιαφερόμενους εάν μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στην απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και στην αποστρατικοποίηση στο νησί, στην πλήρη αποναρκοθέτηση της Κύπρου και στο θέμα της Αμμοχώστου. Στο κοινό ανακοινωθέν, εκφράζεται η κοινή ελπίδα ότι «αυτές οι συνομιλίες θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως επίσης και στην προετοιμασία το συντομότερο δυνατόν της πλήρους επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας». Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε πως είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι συμμερίζεται τις ίδιες προσδοκίες, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.

Το κλίμα

Η συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν, που κράτησε περί τη μιάμιση ώρα, όπως υποστηρίζουν κυπριακές πηγές, πραγματοποιήθηκε σε ευνοϊκό για τη Λευκωσία κλίμα, μετά την απόφαση της ΕΕ, μια μέρα νωρίτερα, να διαχωρίσει τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων από τον κανονισμό για την έναρξη απ' ευθείας εμπορικών συναλλαγών με το κατοχικό καθεστώς.

Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο απάντηση στις πρόσφατες προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό και έτσι διπλωματικά η Λευκωσία κατόρθωσε να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ