Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Ερωτας βαθύς... προ των πυλών

Με πιο ταχύ βηματισμό φαίνεται πως προχωρά η οικοδόμηση των προϋποθέσεων για τη σύγκληση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και τη συγκρότηση της λεγόμενης κεντροαριστερής παράταξης στην Ελλάδα. Χτες, λοιπόν, το θέμα συζητήθηκε - τυχαία άραγε; - στα ανώτερα πολιτικά όργανα και των δύο κομμάτων.

Το γυροφέρνουν στον Συνασπισμό

Να αναλάβει ο ΣΥΝ την πρωτοβουλία και να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου απέναντι στη ΝΔ πρότεινε, χτες, στην Πολιτική Γραμματεία ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση προκειμένου να ενημερώσει το όργανο για το περιεχόμενο των επαφών που είχε με διάφορους φορείς για το ζήτημα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Προτίθεται μάλιστα εντός των επόμενων ημερών να συγκεκριμενοποιήσει και να καταθέσει γραπτώς την πρότασή του αυτή, με την οποία κλιμακώνει τις πιέσεις που εδώ και καιρό ασκεί στην ηγεσία του ΣΥΝ για ταχύτερη προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, ενθαρρημένος κι από τη θετική ανταπόκριση που βρίσκουν αυτές σε μεγάλη μερίδα του ΣΥΝ και στον ίδιο τον Αλ. Αλαβάνο.

Οι πόρτες βέβαια είναι μισάνοιχτες ήδη και ως εκ τούτου ο ρόλος του Ν. Κωνσταντόπουλου ως πολιορκητικού κριού είναι μάλλον εύκολη υπόθεση. Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας πριν λίγες μέρες στα Χανιά, αφού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συναίνεση και ορισμένες φορές υπέρβαση της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε πως «παρά τη στάση αυτή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε προτάσεις κοινής δράσης», και συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά «είναι μόνο η αρχή»...

Η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων αναγορεύτηκε από τον ίδιο τον υποψήφιο υπερνομάρχη, Γ. Πανούση, πρόκληση και στοίχημα. Ενώ προχτές το βράδυ στη Βουλή τόσο από τον Αλ. Αλαβάνο όσο και από τον Γ. Παπανδρέου διακηρύχτηκε η βούλησή τους για παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων, η οποία προς στιγμήν εκδηλώνεται με ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε διάφορα ζητήματα αλλά και με κοινή κάθοδο σε αρκετούς δήμους της χώρας ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Το «αριστερό ρεύμα» παρακολουθεί με αμηχανία αλλά και νευρικότητα την υπόθεση να εξελίσσεται ερήμην του, παρότι είναι η πλειοψηφούσα τάση στον Συνασπισμό, χωρίς μέχρι στιγμής να παίρνει κάποια θέση επισήμως. Δυσαρέσκεια έχει προκληθεί και στους συμμάχους του ΣΥΝ, στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως ακόμα κρατείται σε χαμηλούς τόνους.

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει και τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που φέρνουν τον ΣΥΝ κάτω από το όριο του 3%, τα οποία η κάθε τάση ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι έως τώρα το μόνο μέτωπο που ο ΣΥΝ κρατάει ανοιχτό είναι αυτό απέναντι στο ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας για τις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων και των ναυτεργατών, επαναλαμβάνονται τα προβοκατόρικα που επί μέρες διοχέτευαν κυβερνητικοί και εφοπλιστικοί κύκλοι και αναπαρήγε ο αστικός Τύπος περί «πρακτικών καπηλείας και χειραγώγησης των αγώνων σαν αυτές που επέδειξαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην απεργία των ναυτεργατών».

Πρόσφορο έδαφος για συνεργασία βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ

Πρόσφορο έδαφος για συνεργασία με τον ΣΥΝ βλέπουν και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΣ) του ΠΑΣΟΚ. Στη χτεσινή συνεδρίαση του κορυφαίου πολιτικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην προοπτική προσέγγισης των δύο κομμάτων.

Με αφετηρία την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπου ο Γ. Παπανδρέου και ο Αλ. Αλαβάνος συμφώνησαν αρκετές φορές στην προώθηση κοινών πολιτικών, ο Ε. Βενιζέλος και ο Θ. Πάγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν λόγο για θετική «προσέγγιση» και ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί... Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για δημιουργία θετικού κλίματος, που δεν πρέπει να πάει χαμένο και μάλιστα πρότειναν να υπάρξει «άμεσα πρωτοβουλία», από το ΠΑΣΟΚ, με προοπτική τη συνεργασία με τον ΣΥΝ. Μάλιστα, συζητήθηκε να στηριχτεί και να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την πρόταση του Αλ. Αλαβάνου να συμμετάσχουν σε κοινή νομοθετική προσπάθεια που θα ακυρώνει την πολιτική επιστράτευση.

Γίνεται φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αξιοποιήσει τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΝ, που μιλούν ανοιχτά πλέον για συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να «μαντρώσει» εκ νέου αριστερούς ανθρώπους στους κόλπους του, ρίχνοντας συγχρόνως στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, ότι δήθεν προωθεί μια διαφορετική πολιτική από αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ. Σ' αυτή την επιχείρηση χειραγώγησης του ελληνικού λαού το ΠΑΣΟΚ βρήκε άξιο σύμμαχο τον ΣΥΝ και το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλώσει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Βέβαια, χτες, ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠΣ και ενώ συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κόμματός του, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να «είναι συγκρατημένο», γιατί και στο παρελθόν υπήρξε κατεύθυνση συναίνεσης με τον ΣΥΝ αλλά δεν προχώρησε...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εστρωσαν το έδαφος για «κοινή δράση» (2009-01-31 00:00:00.0)
Αναζητούν προγραμματική σύγκλιση με ...«αντιδεξιά ταμπέλα» (2008-09-30 00:00:00.0)
Επιμένουν... (2008-09-24 00:00:00.0)
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΠΑΣΟΚ... (2008-09-23 00:00:00.0)
Σωσίβιο στο πολιτικό σύστημα (2008-09-23 00:00:00.0)
«Εσονται εις σάρκα μίαν»... (2006-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ