Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέο ταμείο πριμοδότησης των εργοδοτών

Στο πλαίσιο των «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση» και με στόχο τη συγκάλυψη της ανεργίας

Νέους μποναμάδες στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν την κλιμακούμενη ανεργία και να κουκουλώσουν τις συνέπειες από τις μαζικές απολύσεις στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την ίδρυση ενός ...«Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση», από το οποίο θα διατίθενται κονδύλια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ως «χείρα βοηθείας», στους ανέργους που θα προκύψουν από τη μεταφορά επιχειρήσεων εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, «οι εργαζόμενοι της ΕΕ θα έχουν βοήθεια στην προσπάθειά τους να βρουν και πάλι εργασία (...) ιδίως στις περιφέρειες και στους κλάδους που πλήττονται από μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο».

Η «βοήθεια» που προπαγανδίζει η ΕΕ θα είναι διάρκειας 18 μηνών και αφορά σε 50.000 ανέργους ετησίως (από τα περίπου 19 εκατομμύρια στην ΕΕ). Τα κονδύλια θα κατευθύνονται στην «εξατομικευμένη επανακατάρτιση», την «προώθηση της επιχειρηματικότητας» και την «ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης», ενώ «ενδέχεται να χορηγούνται ειδικά εργασιακά επιδόματα προσωρινού χαρακτήρα, όπως επιδόματα για όσους παρακολουθούν κατάρτιση, αλλά και συμπληρωματικά επιδόματα για εργαζόμενους ηλικίας άνω των 50 ετών».

Πρόκειται για τα γνωστά μέτρα που προβλέπονται από τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και μέσω των οποίων όχι μόνο δε μειώθηκε η ανεργία, αλλά το κεφάλαιο βρήκε έναν ακόμα τρόπο να τσεπώνει τεράστια κονδύλια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ