Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Καραμπόλες» και ομηρία στις προσωρινές λίστες

Με χρήματα απ' τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία πληρώνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου τους νεοπροσλαμβανόμενους

Συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας είναι η κατάσταση που αναδεικνύεται με τις προσωρινές λίστες
Συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας είναι η κατάσταση που αναδεικνύεται με τις προσωρινές λίστες
Δε φτάνει που οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά δημιουργείται και μια απαράδεκτη κατάσταση με τις προσωρινές λίστες των νεοπροσλαμβανόμενων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί μέσω του ΑΣΕΠ. Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάσταση είναι η συνύπαρξη της ομηρίας με διάφορες «καραμπόλες» που προκαλούνται, στην προσπάθεια των υποψηφίων να αποκτήσουν μια θέση εργασίας.

Αμέσως μετά το διαγωνισμό αναρτήθηκαν στα νοσοκομεία οι προσωρινές λίστες επιτυχόντων βοηθών νοσοκόμων και νοσηλευτριών και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κλήθηκαν στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας για να εργαστούν μέχρι να δημοσιευτούν τα τελικά αποτελέσματα. Οι προσωρινές λίστες δημιουργήθηκαν στο όνομα της άμεσης κάλυψης των τρομακτικών ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία που με τους μετριότερους υπολογισμούς ξεπερνούν τις 25.000 οργανικές θέσεις.

Τα προβλήματα και οι «καραμπόλες» εμφανίστηκαν όταν άρχισαν οι ενστάσεις από υποψήφιους που είχαν απορριφθεί λόγω χαμηλής βαθμολογίας. Οι υποψήφιοι ζητούσαν από το ΑΣΕΠ να τους μοριοδοτήσει με βάση το δεύτερο τίτλο σπουδών που κατέθεσαν και όχι με το πτυχίο με το οποίο απέκτησαν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι είχαν από τα δημόσια ΙΕΚ ή τις σχολές νοσηλευτικής των δημόσιων νοσοκομείων πτυχίο με μικρή βαθμολογία, απευθύνθηκαν σε ιδιωτικά ΙΕΚ, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερους βαθμούς.

Δεν έφταναν οι «καραμπόλες» και οι όποιες μεθοδεύσεις αλλά αυτή η κατάσταση συμπληρώθηκε με ακόμα απαράδεκτη πρακτική. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), οι 130 προσωρινά προσληφθέντες εργαζόμενοι δε μισθοδοτούνται απ' το κράτος αφού δεν έχει εγκριθεί και το σχετικό κονδύλι για τις προσωρινές λίστες. Ετσι, λοιπόν, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, «αξιοποιώντας» τα χρήματα των εργαζομένων από τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία (ΕΛΛΑΠΙ), καλύπτει τους μισθούς των εργαζομένων με το εξευτελιστικό ποσό των 700 περίπου ευρώ, ανεξάρτητα από Κυριακές, αργίες, νυχτερινά, βάρδιες και χωρίς να δικαιούνται άδεια, στο όνομα πάντα της ευλυγισίας και της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων και του ξεπεράσματος της γραφειοκρατίας των προσλήψεων.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο λόγος ύπαρξης των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων δεν είναι η εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων αλλά η αφαίμαξή τους, αφού με τα χρήματα που δίνουν για να επισκεφτούν τα απογευματινά ιατρεία ουσιαστικά συντηρούν, εξοπλίζουν, εκπαιδεύουν και πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Οι Ειδικοί Λογαριασμοί απ' τα απογευματινά ιατρεία θεσπίστηκαν με το νόμο 2889/2001 του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να τον εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ διευρύνοντας το καθεστώς της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ