Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αποτυγχάνει ως... δήμαρχος ο «Καποδίστριας»!

Πρόσθετα προβλήματα, αντί να επιλύσει τα παλιά, δημιουργεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του νόμου περί συνένωσης κοινοτήτων. Δρομολογείται η μετατροπή των «καποδιστριακών» δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς

Ενάμισης χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη λειτουργίας των «καποδιστριακών» δήμων, για τη δημιουργία των οποίων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πανηγύριζε, ισχυριζόμενη ότι η εφαρμογή του νόμου 2539/97 - που η ίδια επινόησε και επέβαλλε - θα επιφέρει την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αποκέντρωση. Είχε δώσει, μάλιστα, πολλές υποσχέσεις περί αύξησης των πόρων, ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, οι οποίες ήταν ψεύτικες, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη.

Ηδη από τα πρώτα «βήματά» του η εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας», όχι μόνο δε συνέβαλε στην επίλυση προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά, αντίθετα, όξυνε αυτά που υπήρχαν και δημιούργησε καινούρια. Προβλήματα, με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι κάτοικοι των νεοσύστατων δήμων.

  • Οι πακτωλοί χρημάτων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποδείχτηκαν ψεύτικα μεγάλα λόγια και οι οικονομικές δυνατότητες για την ομαλή και ουσιαστική λειτουργία των «καποδιστριακών» δήμων στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δημοτών, είναι ανύπαρκτες. Γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τη μετατροπή των δήμων σε «έρμαια» της κάθε Περιφέρειας όπου ανήκουν, μήπως και «τσιμπήσουν» χρήματα από τα διάφορα κονδύλια της ΕΕ και της κυβέρνησης. Συνήθως, τα κριτήρια που υπάρχουν για την κατανομή των κονδυλίων δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των δήμων, αλλά με έναν ιδιόμορφο κομματισμό ημετέρων που καλλιεργείται, με δημόσιες σχέσεις και γνωριμίες.
  • Ενα από τα πρώτα και αναμενόμενα προβλήματα που αντιμετώπισαν από την έναρξη της λειτουργίας τους, οι «καποδιστριακοί» δήμοι είναι η παντελής έλλειψη μηχανισμών υποστήριξης, τεχνολογικού εξοπλισμού, η ελλιπής επάνδρωση των υπηρεσιών, η ανυπαρξία άλλων μέσων και εφοδίων, που η κυβέρνηση έταζε, για την παροχή σωστών υπηρεσιών προς τους δημότες.
  • Η μορφή και ο τρόπος λειτουργίας των «καποδιστριακών» δήμων, τείνουν να εξαφανίσουν και την έννοια της κοινότητας. Οι κάτοικοί τους συναντούν καθημερινά εμπόδια στη διεκπεραίωση υποθέσεών τους, στις δραστηριότητές τους, ενώ τα ήθη και τα έθιμα που είχαν, κινδυνεύουν να χαθούν. Τα Τοπικά Συμβούλια που εκλέγονται, τις περισσότερες φορές αποτελούν «διακοσμητικά στοιχεία», καθώς έχουν ελάχιστες αρμοδιότητες.
  • Το πλέον σοβαρό και επικίνδυνο είναι ότι πολλοί «καποδιστριακοί» δήμοι μετατρέπονται σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, επιβάλλοντας υψηλούς φόρους και διάφορα άλλα χαράτσια σε βάρος των δημοτών τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ