Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια ανιστόρητη μα καθόλου περίεργη άποψη

«Mέσο για την πραγματοποίηση των οραμάτων μας είναι η ικανότητά μας να παράγουμε πρότυπα, να χαράζουμε κατευθύνσεις, να διαμορφώνουμε ιδέες μαζί με τις άλλες χώρες, σε έναν κόσμο που αλλάζει». Το είπε ο Κ. Σημίτης στο χαιρετισμό του στην προχτεσινή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η Ελλάδα στην ΟΝΕ και η Ευρώπη μπροστά στην πρόκληση του 21ου αιώνα». Και δεν είναι πρώτη φορά που το λέει, όχι μόνο ο πρωθυπουργός, αλλά όλοι οι πολιτικοί, οι δημοσιολόγοι, η ολιγαρχία του πλούτου, ό,τι, τέλος πάντων, μπορεί να υπάρχει κάτω από την ομπρέλα του χρηματιστικού κεφαλαίου. Γιατί όλοι αυτοί πασχίζουν για την ενίσχυση της κυριαρχίας του. Ολοι αυτοί πλάθουν μύθους ως πραγματικότητες, για να παρουσιάζουν τη φανταστική εικόνα της σάπιας εκμεταλλευτικής κοινωνίας τους και του παρασιτισμού τους ως «δόλωμα» στη συνείδηση των απλών ανθρώπων του μόχθου, προκειμένου να τους υποτάσσουν στην ταξική κυριαρχία τους.

Τους χρειάζονται ιδέες, οράματα και πρότυπα, όχι για τους ίδιους, αλλά για να πλασάρουν την καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση», το δικό τους όραμα και πρότυπο, ως καθολικό. Την «παγκοσμιοποίηση», που τη φέρνουν στα μέτρα τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ. «Το κύριο αποτέλεσμα αυτής της νέας θέσης της χώρας (σ.σ. της ένταξης στην ΟΝΕ) είναι ότι θα έχουμε περισσότερη σταθερότητα, θα έχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και θα έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις για ευημερία...», είπε ο πρωθυπουργός. Μόνο, που όλ' αυτά θα τα 'χει η πλουτοκρατία. Γιατί στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, στη Φέιρα της Πορτογαλίας, επαναβεβαιώθηκε η απόφαση των μονοπωλίων να ενταθεί η πολιτική του «Συμφώνου Σταθερότητας». Πολιτική, δηλαδή, που να διατηρεί τους διαβόητους δείκτες σύγκλισης. Δηλαδή, ένταση της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται ως τα σήμερα και λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης. Επανεπιβεβαιώθηκε, επίσης, η με γοργούς και εντατικούς ρυθμούς επιβολή των διαβόητων αναδιαρθρώσεων, που σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια κλπ.), ενώ η «αγορά εργασίας απελευθερώνεται». Που σημαίνει επέκταση της μερικής απασχόλησης και της «απασχολησιμότητας», καθολική επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ελαχιστοποίηση των κοινωνικών δαπανών για τους πλέον εξαθλιωμένους, υγεία και παιδεία στην αγορά. Αυτό είναι το μέλλον της κοινωνίας, μιας βαθιά ταξικής κοινωνίας, που, όσο ο παρασιτισμός και η σαπίλα της μεγαλώνουν, τόσο θα πασχίζουν να φουσκώνουν τα μυαλά των απλών ανθρώπων του μόχθου με παχιά και κούφια λόγια, και, πού ξέρεις, μπορεί να πιστέψουν πως η κόλαση που ζουν γίνεται παράδεισος.

Αλλά ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου έθεσε «το ερώτημα αν οι υπερεθνικές λύσεις, η διεθνής συνεργασία, η ενοποίηση της Ευρώπης, σε όλο και περισσότερους τομείς, σημαίνουν την απώλεια της εθνικής μας υπόστασης». Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να το σχολιάσουν ως αναγκαίο, λόγω της «σικέ» κόντρας με την ηγεσία της Εκκλησίας, αλλά δεν απαντούσε στην Εκκλησία. Αυτή η σκόπιμη αντιπαράθεση βόλεψε, για άλλη μια φορά, την κυβερνητική τακτική. Γιατί ο πρωθυπουργός εξέφρασε μια περίεργη και ανιστόρητη άποψη ότι «το έθνος έχει υπάρξει και χωρίς το "κράτος έθνος". Η απώλεια της εθνικής μας υπόστασης θα είναι με μαθηματική ακρίβεια συνέπεια μιας πολιτικής φόβου και απομονωτισμού... ο Ελληνισμός στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν ήταν μόνο μια πολιτιστική παρουσία, ήταν και μια σημαντική οικονομική παρουσία». Να πιστέψουμε ότι ο Κ. Σημίτης δεν ξέρει ή ξέχασε την ιστορία; Μάλλον δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αλλά είπαμε ότι «παράγει ιδέες» ο άνθρωπος και του χρειάζονται για τη δουλιά του.

Μόνο που δε γίνεται να «ράβει το κοστούμι της ιστορίας» στα μέτρα της πολιτικής του. Γιατί το έθνος είναι δημιούργημα του καπιταλισμού και το ξέρει καλά ο πρωθυπουργός, γι' αυτό μιλάει για «ελληνισμό» και «οικονομική παρουσία» και όχι για ελληνικό έθνος. Οπως γνωρίζει, επίσης, ότι η ρίζα της αντίστασης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν το Βυζάντιο, με ό,τι κληρονόμησε από άποψη θρησκείας, πολιτισμού, ηθών και εθίμων, αλλά και γλώσσας λόγω εμπορίου. Αλλού, λοιπόν, στοχεύει. Ξέρει καλά πως, όσο υπάρχει καπιταλισμός, θα υπάρχει και κράτος έθνος.

Αλλά η διαβόητη καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση», η ιμπεριαλιστική τάξη και η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτούν εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Απαιτούν και κοσμοπολίτικη του κεφαλαίου συνείδηση, ή του «Ευρωπαίου πολίτη». Και πρέπει να διαμορφωθεί, για να καμφθούν οι λαϊκές αντιστάσεις ενάντιά τους. Αλλωστε, στη Σύνοδο της Φέιρα, τέθηκε το ζήτημα της συγκρότησης, και της θεσμικής κατοχύρωσης, του «σκληρού πυρήνα» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να μπορεί να λειτουργεί και να δρα ευέλικτα, με δεδομένη και τη διεύρυνσή της. Είναι και η κρίση, που τους δυσκολεύει και ο ενδοευρωενωσιακός ανταγωνισμός. Είναι και η δημιουργία του ιμπεριαλιστικού ευρωστρατού, για επεμβάσεις σαν τη ΝΑΤΟική στη Γιουγκοσλαβία. Και αναμένονται λαϊκές αντιδράσεις.

Τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη νεοταξίτικη πολιτική της χρηματιστικής ολιγαρχίας θέλει να κάμψει ο πρωθυπουργός, γι' αυτό διαστρεβλώνει την ιστορία. Μόνο, που η ιστορία γίνεται αμείλικτη, όταν οι λαοί σηκώνουν κεφάλι.


Σ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ