Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΗΣΕΙΣ AIR-CIA
Επανέρχονται οι καταγγελίες

Το μείζον ζήτημα των πτήσεων των ιπτάμενων φυλακών της Air-CΙΑ, που μετέφεραν υπόπτους για «τρομοκρατία» σε «μυστικές φυλακές» βασανιστηρίων ανά τον κόσμο, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Σε νέα της έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, με τίτλο «ΗΠΑ - Κάτω από τον ορίζοντα του ραντάρ: Μυστικές πτήσεις προς τα βασανιστήρια και την εξαφάνιση», η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει διάφορες πληροφορίες για τις πτήσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Μάλιστα, αναφέρει ότι τα αεροσκάφη της CIA προσγειώθηκαν τουλάχιστον οκτώ φορές στην Αθήνα, γεγονός για το οποίο η κυβέρνηση παριστάνει την ανήξερη.

Η «Διεθνής Αμνηστία» ανέλυσε τις κινήσεις αεροσκαφών, που συνδέονται ευθέως με τη CIA, μεταξύ των ετών 2001 και 2005, συγκεκριμένα των αεροσκαφών που μετέφεραν γνωστά θύματα παράνομων μεταγωγών, όπως τον Χαλέντ ελ-Μάσρι, τον Μαχέρ Αράρ και τον Αμπού Ομάρ.

Η ανάλυση δείχνει - σύμφωνα πάντα με την οργάνωση - ότι αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποίησαν συχνά τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Υποστηρίζει ακόμα ότι διαθέτει στοιχεία για σχεδόν 1.000 πτήσεις που συνδέονται ευθέως με τη CIA και οι περισσότερες εκ των οποίων χρησιμοποίησαν τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Πρόκειται για πτήσεις αεροσκαφών που φαίνεται ότι χειριζόταν μονίμως η CIA μέσω εταιριών - βιτρίνα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία για περίπου 600 άλλες πτήσεις αεροσκαφών που έχει επιβεβαιωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον προσωρινά από τη CIA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ