Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προτείνει ασφαλιστικό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους

Οδηγός των αντιλαϊκών ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση αναδείχτηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υπέρμαχος στη συνέχιση των αντιλαϊκών ανατροπών στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης με το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων και την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, εμφανίστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου.

«Να συγκροτήσουμε ένα νέο σύστημα ασφάλισης και προστασίας των εργαζομένων, που να ταιριάζουν στις καταστάσεις που έχουμε, συνεχών αλλαγών στην απασχόληση και στην κινητικότητα της απασχόλησης», είπε χτες μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσουν από κοινού στο «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού, προωθώντας νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα «ταιριάζουν», όπως είπε, στο πλαίσιο της «παγκόσμιας οικονομίας»...

Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε χτες τη συνέχιση των αντιασφαλιστικών «μεταρρυθμίσεων», με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ενταγμένες στην «κινητικότητα της απασχόλησης» και των «συνεχών αλλαγών της απασχόλησης», προκειμένου να ικανοποιούν τις εργοδοτικές απαιτήσεις. Οι συγκεκριμένες προτάσεις του Γ. Παπανδρέου ήρθαν λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του στενού συνεργάτη του επί των οικονομικών Ηρακλή Πολεμοχαράκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν «κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας»!

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου αυτές τις «αλλαγές» στο Ασφαλιστικό, τις συνδύασε και με την παραπέρα επέκταση της «μερικής απασχόλησης», της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, καλώντας μάλιστα τους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουν στην εφαρμογή τους... Ο Γ. Παπανδρέου τις αντεργατικές «αλλαγές» τις ενέταξε τόσο στο δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Οπως είπε χαρακτηριστικά χρειάζεται «ανάπτυξη σύγχρονων πρακτικών, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για προσαρμογή στις αλλαγές», καθώς και «αναβάθμιση της θέσης της εργασίας σε ένα περιβάλλον όπου η ασφάλεια της εργασίας επιτρέπει τη μεγάλη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές».

Προβάλλοντας σαν παράδειγμα την (επαίσχυντη) συμφωνία της ΓΣΕΕ για τη συλλογική σύμβαση, τάχτηκε υπέρ μιας νέας «Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας» που θα κινείται στη λογική της «συναίνεσης». Οπως προχτές, είπε ο Γ. Παπανδρέου «μετά από πολύ σκληρές διαβουλεύσεις υπήρξε μια συμφωνία την οποία και χαιρετίζουμε, μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ. Μόνο έτσι μπορεί να εμπεδώσουμε ένα κλίμα ασφάλειας και σιγουριάς για τις αλλαγές που έρχονται, και να μπορέσει να αφομοιώσει τις αλλαγές και η κοινωνία, να μπορέσει η κοινωνία όχι μόνο να δεχτεί τις αλλαγές, αλλά να πρωτοστατήσει σ' αυτές τις αλλαγές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους εργαζόμενους να γίνουν συμμέτοχοι και συνένοχοι στην προώθηση κάθε αντεργατικής «μεταρρύθμισης», χρησιμοποιώντας πάντα σαν προκάλυμμα ότι αυτές θα γίνουν με «ασφάλεια», «σιγουριά» και «συνεννόηση» μεταξύ των «παραγωγικών φορέων». Ολα τα παραπάνω ο Γ. Παπανδρέου τα «βάφτισε» σαν «άλλο δρόμο», χρησιμοποιώντας αποπροσανατολιστικά συνθήματα και την ίδια στιγμή που τασσόταν υπέρ της «ευελιξίας της εργασίας», πρόσθετε υποκριτικά πως είναι «άλλο πράγμα η ευελιξία της εργασίας και άλλο η μετατροπή της εργασίας σε εμπόρευμα, η εργασία δεν είναι μόνο εμπόρευμα, είναι και ταυτότητα του ανθρώπου»...

Μιλώντας για τη διεύρυνση της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι οι νέες χώρες πρέπει να προσαρμοστούν «σε νέες αξίες και θεσμούς, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης», τονίζοντας βέβαια ότι πρέπει να διαμορφώσουν «ένα περιβάλλον που να επιτρέπει τις αλλαγές».

Συγχρόνως χαιρέτισε «σε πολιτικό επίπεδο την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά τουρκικής τράπεζας», ενώ δεν παρέλειψε να... επιτεθεί στην κυβέρνηση εκ νέου για την «ψευδεπίγραφη απογραφή» της, η οποία - όπως είπε - «ανέκοψε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το μελάνι της σουπιάς προσπαθεί να καθησυχάσει εργαζόμενους και συνταξιούχους(2019-09-19 00:00:00.0)
Αντεργατικό οπλοστάσιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου(2017-01-12 00:00:00.0)
Περί ...αντιπολίτευσης(2006-03-03 00:00:00.0)
Προτείνει «ευέλικτους» εργάτες... κατά της ανεργίας(2005-09-28 00:00:00.0)
Συστάσεις για ανατροπές σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά(2004-09-09 00:00:00.0)
Η "απασχολησιμότητα" σε πρώτο πλάνο(1997-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ