Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΠΛΑΤΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΝΟΜΑΡΧΩΝ - ΔΗΜΑΡΧΩΝ
«Κόκκινη κάρτα» στην αντιλαϊκή πολιτική

Κοινή δήλωση - μήνυμα αντεπίθεσης - που υπογράφουν οι υποψήφιοι νομάρχες και 49 υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας και του Πειραιά, παρουσιάστηκε χτες σε κεντρική εκδήλωση

Κεντρικός ομιλητής της σύσκεψης ο Γιώργος Μαυρίκος. Στο πάνελ οι Ηλίας Νικολόπουλος και Γιάννης Μανουσογιαννάκης
Κεντρικός ομιλητής της σύσκεψης ο Γιώργος Μαυρίκος. Στο πάνελ οι Ηλίας Νικολόπουλος και Γιάννης Μανουσογιαννάκης
«Κόκκινη κάρτα», στην αντιλαϊκή πολιτική. «Κόκκινη κάρτα» στα κόμματα που την υπηρετούν.

Με αυτό το κάλεσμα αντίστασης και μήνυμα αντεπίθεσης που απηύθυναν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες με τα αγωνιστικά και ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Κομμουνιστική Ανανέωση, έγινε χτες, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, πλατιά σύσκεψη των υποψήφιων νομαρχών της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) και υποψήφιων δημάρχων στους δήμους Αθήνας - Πειραιά.

Με σύνθημα «Δυναμώστε την αγωνιστική συμμαχία στις Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές», παρουσιάστηκε κοινή δήλωση την οποία υπογράφουν οι υποψήφιοι για τη νομαρχία Αθήνας - Πειραιά και 49 υποψήφιοι δήμαρχοι.

«Εχουν το ίδιο γλωσσάρι»

Κεντρικός ομιλητής στη χτεσινή σύσκεψη ήταν ο υποψήφιος Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, Γιώργος Μαυρίκος. Οπως σημείωσε, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις κεντρικές εκδηλώσεις τους για την Αυτοδιοίκηση (σ.σ. τις προηγούμενες μέρες) έκαναν καθαρό ότι χρησιμοποιούν τις τοπικές εκλογές για να περάσουν κεντρικές επιλογές που στρέφονται ευθέως ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Και τα δύο αυτά κόμματα, συνέχισε, χρησιμοποιούν ορισμένες κοινές λέξεις - κλειδιά, χρησιμοποιούν το ίδιο «γλωσσάρι», αυτό της ΕΕ: Την ανταγωνιστικότητα, την αποκέντρωση, την ανάπτυξη μέσα από την περιφέρεια. Ενώ μιλάνε, τόνισε, για τοπικά κριτήρια, το βράδυ των εκλογών θα αλληλοδιαγκωνίζονται για το ποια περιοχή θα γίνει πράσινη ή μπλε.


Θέλουν, σημείωσε στη συνέχεια, να προωθήσουν την πολιτική της ΕΕ για τις περιφέρειες με μετατόπιση της ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση και επιβολή νέων φόρων. Ο επικεφαλής της ΝΑΣ κατήγγειλε ότι και οι προβαλλόμενες «αναπτυξιακές δυνατότητες» της Αυτοδιοίκησης μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Τον Δήμο - επιχείρηση. «Και για έναν τέτοιο δήμο, συνέχισε, θέλουν διαχειριστές - μάνατζερ».

«Απέναντι σ' αυτή την πολιτική», κατέληξε, «η δήθεν διαφοροποίηση του ΣΥΝ, είναι μόνο λεκτική. Ο ίδιος ο υποψήφιός του στο λεκανοπέδιο έχει κάνει καθαρό ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η διαχείριση του υπάρχοντος συστήματος. Αυτό όμως δεν είναι αριστερό. Είναι πολιτική μεσιτεία το να ψαρεύεις ψήφους για να τους πας στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ».

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας με την ΝΑΣ, σημείωσε πως και το ίδιο το αστικό κράτος, η αστική εξουσία, «δε σέβεται τους δικούς της θεσμούς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Είναι χαρακτηριστικό, προσέθεσε, ότι την έχουν μετατρέψει σε όργανο εφαρμογής της κεντρικής πολιτικής. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 90% του προϋπολογισμού της νομαρχίας είναι προνοιακά επιδόματα που το υπουργείο δίνει σε αυτήν και αυτή τα μεταβιβάζει στους πολίτες.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά και αναφέρθηκε στη στάση που κράτησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στους αγώνες των εργαζομένων. Εφερε ως παράδειγμα την τελευταία μεγάλη κινητοποίηση των ναυτεργατών: «Στον Πειραιά, από το σύνολο των δήμων, μόνο ένας - η Νίκαια που έχει αγωνιστή δήμαρχο - πήρε απόφαση συμπαράστασης του αγώνα». Και έφερε σε αντιδιαστολή τη στάση των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση.

Θολώνουν τα νερά

Ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, έκανε ειδική αναφορά στην τελευταία τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά είπε ότι θα στηριχτούν υποψήφιοι με ισχυρά τοπικά ερείσματα, όταν στην ίδια ομιλία του δήλωνε ότι πρόκειται για σοβαρή πολιτική αναμέτρηση.

«Επιχειρείται», είπε σε άλλο σημείο, «η αγιογράφηση του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας Ν. Κακλαμάνη, ότι ήταν πετυχημένος υπουργός. Και όντως ήταν. Προώθησε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις», τόνισε και πρόσθεσε πως ως υπουργός Υγείας υπέγραψε - προώθησε την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Ο Παναγιώτης Πάλμος, υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα, αναφέρθηκε στην πολιτική των πρώην ΔΕΚΟ, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ιδιωτικοποίησής τους και στη σχέση τους με την Αυτοδιοίκηση.

Ο Θωμάς Πέππας, υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου, επισήμανε από την πλευρά του, πως «κάθε τοπικό ζήτημα είναι απόρροια της γενικής πολιτικής» και ότι η πλειοψηφία της Αυτοδιοίκησης έχει μετατραπεί σε διαχειριστής κονδυλίων.

Ο Μπάμπης Ζιώγας, υποψήφιος δήμαρχος Μαρουσιού, αναφέρθηκε στις επιλογές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διασφαλίζει κέρδη για την ολιγαρχία με την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο Βασίλης Δημόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας, μίλησε για το θεσμικό πολιτικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση και πως μετατρέπεται σε οργανικό τμήμα του κρατικού μηχανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ