Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέοι όροι παράδοσης της ενημέρωσης στην «αγορά»

Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε χτες για το επικείμενο νομοσχέδιο ο Θ. Ρουσόπουλος

Τη θεσμοθέτηση νέων όρων παράδοσης των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συχνοτήτων και κατά συνέπεια του αγαθού της ενημέρωσης στην «αγορά», περιέγραψε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, αναλύοντας τους άξονες του επικείμενου νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ενημερώνοντας την επιτροπή, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί «τις προσεχείς βδομάδες», αφού «εντός του Ιουνίου πρέπει να υπάρξει προκήρυξη» για τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές άδειες, προσθέτοντας παράλληλα ότι «το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής» και όχι στα Τμήματα Διακοπών.

Επιχειρώντας να παρουσιάσει ως «παρεμβατική» και μάλιστα με γνώμονα τη «διασφάλιση της πολυφωνίας» την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι υπάρχουν χώρες της ΕΕ, όπου τα Μέσα Ενημέρωσης λειτουργούν «με τις γενικές διατάξεις του δίκαιου του ανταγωνισμού» και χωρίς ειδικές ρυθμίσεις.

Παράλληλα, ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα επιχειρεί να διαμορφώσει τους «όρους του ανταγωνισμού», ώστε να μην υπάρχει «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά» και την ευθύνη του σχετικού ελέγχου θα έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τη διαδικασία των αδειών αντίστοιχα θα αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ενταση επικράτησε, πάντως, χτες στην επιτροπή και για το θέμα των υποκλοπών, στην αρχή της συνεδρίασης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Αν. Καραμάριος αναμένεται μετά τις διακοπές του Πάσχα να κληθεί στην επιτροπή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Α. Λαμπρινόπουλος για ενημέρωση σχετικά με το ενδιάμεσο πόρισμα της αρχής. Παρ' όλα αυτά, δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε ότι «συνεχίζεται το μοντέλο υπεκφυγής και συγκάλυψης». Εκπροσωπώντας τη ΝΔ ο Β. Μαγγίνας ζήτησε «να ολοκληρωθεί πρώτα το πρόγραμμα». Πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος της «Vodafone» Γ. Κορωνιάς «δυστυχώς δεν ήταν ειλικρινής» στην επιτροπή μιλώντας για «πλήρη ευθύνη της "Vodafone" στο έγκλημα των υποκλοπών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ