Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤIEΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αφετηρία για κλιμάκωση των αγώνων

Πραγματοποιήθηκε χτες η συγκέντρωση των ΕΒΕ. Ακολούθησε πορεία στη Βουλή

Με μια δυναμική κινητοποίηση, στα πλαίσια των εξάμηνων κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΒΕΕ, χθες οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι της Αττικής κατέστησαν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στην επέλαση του πολυεθνικού κεφαλαίου, που καθημερινά στραγγαλίζει τη μικρομεσαία επιχείρηση. Κατέστησαν, επίσης, σαφές προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, να σταματήσει τον εμπαιγμό και να πάρει δραστικά μέτρα για την τόνωση της μικρομεσαίας επιχείρησης, που ομολογουμένως αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. Εκτός από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του συντονιστικού κλαδικού οργάνου Αττικής, αποτελούμενο από πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, παρόμοια κινητοποίηση έγινε και στα Γιάννενα με πρωτοβουλία του εκεί συντονιστικού οργάνου. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Αρκετή ώρα πριν τις 8 που είχε προγραμματιστεί η κινητοποίηση στην πλατεία Κάνιγγος, άρχισαν να φτάνουν επαγγελματοβιοτέχνες από όλες τις περιοχές της Αθήνας. Με πανό, που έγραφαν «ντιρεκτίβες και ΟΝΕ χτυπάνε εργάτες και ΕΒΕ», «όχι στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων» και «ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, αφορολόγητο ποσοστό όριο φτώχειας τα 4.000.000 δραχμές, όχι στη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου», επισήμαιναν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του εκπροσώπου της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι αντιμετωπίζουν το κίνδυνο της εξαφάνισης, σημειώνοντας ότι ο καθένας έχει και το δικό του μερίδιο ευθύνης, καλώντας έτσι τους ΕΒΕ να δραστηριοποιηθούν μέσα από τα σωματεία τους για την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε μορφής κινητοποίησης για την ικανοποίηση των αιτημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών. Τόνισε επίσης ότι «δε θα αφήσουμε κανένα να καταστρατηγήσει τα δικαιώματά μας και την ίδια την ύπαρξή μας ως επαγγελματοβιοτέχνες», για να καταλήξει καλώντας τους ΕΒΕ «εμπρός για νέους αγώνες».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Κ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Βιοτεχνών Εμπόρων Αθήνας (ΟΕΒΕΑ). Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΑ σημείωσε ότι «αν και έχουν περάσει 7 μήνες από την τελευταία συγκέντρωση των ΕΒΕ στον ίδιο χώρο, ωστόσο κανένα από τα αιτήματα δεν έχει ικανοποιηθεί. Αντίθετα, προστέθηκαν και άλλα μέτρα και νόμοι που στρέφονται κατά του κλάδου μας». Κάνοντας εκτενή αναφορά για το άδικο φορολογικό σύστημα, που κυριολεκτικά αφαιμάζει τους ΕΒΕ, αναφέρθηκε και στα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ. Επίσης, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, που, όχι μόνο παρακολουθεί από μακριά τα προβλήματα των ΕΒΕ, αλλά βοηθάει τις μεγάλες πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα, που εξαφανίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, στα γενικότερα πλαίσια συμπαράστασης προς τους ΕΒΕ, κάλεσε τους Ελληνες καταναλωτές να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα, δίνοντας έτσι ανάσες ζωής στους επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους.

Ο εκπρόσωπος της ΟΒΣΑ

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) Χ. Χαλβατζόγλου επισήμανε τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ, για να σημειώσει ότι «δεν πρέπει να αναφέρουμε μόνο, απλά, τα προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά πρέπει να καταδείξουμε και τις αιτίες που τα δημιουργούν, αλλά και το τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις». «Φωτογραφίζοντας» την παθητική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ απέναντι στα αιτήματα των ΕΒΕ, σημείωσε ότι «πείρα χρόνων απέδειξε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, όσο το συνδικαλιστικό κίνημα εγκλωβίζεται μόνο σε ατέρμονες συζητήσεις στους υπουργικούς διαδρόμους και σε στημένους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις "κοινωνικούς διαλόγους", δε θα υπάρχει καμία λύση». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", αλλά αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η ένταξη στην ΟΝΕ, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι μία συνεχής πορεία αναδιαρθρώσεων στην οικονομία και την κοινωνία, με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης κεφαλαίων και υπηρεσιών σε όλο και λιγότερα χέρια σε μια πορεία έντασης της εκμετάλλευσης, μοιράσματος των αγορών προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων».

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημείωσε ότι «τα όποια ειδικά προγράμματα της ΕΕ υπέρ των ΜΜΕ, είναι τουλάχιστον μέχρι σήμερα χωρίς αντίκρισμα, αφού θέτουν εκτός χρηματοδότησης το 90% και πλέον αυτών των επιχειρήσεων. Τα τελευταία 4 χρόνια μόνο 125 επιχειρήσεις ΟΕ και ατομικές επιχειρήσεις επιχορηγήθηκαν». Συνεχίζοντας, έκανε σύντομη αναφορά στα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου για να καταλήξει: «Η λύση είναι ο αγώνας και ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα έγινε με αγώνα. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά, καταπολεμάμε τη μοιρολατρία που έντεχνα το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχει, μας περνά. Γι' αυτό λοιπόν παλεύουμε με όλα στα στρώματα που πλήττονται, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Μετά το τέλος τη συγκέντρωσης, οι ΕΒΕ με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή για να επιδώσουν το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους. Στη Βουλή όμως, αντί για εκπροσώπους των κομμάτων, συνάντησαν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ και το ...θυρωρό. Μετά από αυτό, οι ΕΕ κατήγγειλαν την τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση και εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους γι' αυτήν την κατάσταση.

Το ψήφισμα

Με το ψήφισμα οι ΕΒΕ, μεταξύ άλλων, ζητούν: Δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση τα λογιστικά βιβλία και κατάργηση κάθε «αντικειμενικού» συστήματος. Αφορολόγητο όριο τα επίπεδα φτώχειας. Μέτρα περιορισμού της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων. Χρηματοδοτική στήριξη των ΜΜΕ. Εθνική και κυβερνητική πολιτική χρηματοδότησης. Κλαδικές πολιτικές. Αρση αντικινήτρων για συνεταιρισμούς και κοινοπραξίες. Προστασία της επαγγελματικής στέγης. Ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων. Κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Ανθρώπινες συντάξεις στο 80% του βασικού μισθού. Κατάργηση του δημοτικού τέλους του 2%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινά τα προβλήματα, κοινοί και οι αγώνες (1997-02-14 00:00:00.0)
Οι ΕΒΕ πρέπει να περιμένουν ακόμα σκληρότερη επίθεση (1996-09-06 00:00:00.0)
Οι εκλογές να γίνουν αφετηρία νέων αγώνων (1996-08-28 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα (1996-03-29 00:00:00.0)
Καμία υποχώρηση μπροστά στον εμπαιγμό (1995-04-21 00:00:00.0)
Ξανακλείνουν τα μαγαζιά στις 10 και 11 Μάη (1995-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ