Κυριακή 2 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μειώνονται μισθοί και θέσεις εργασίας

Η εμπειρία συνδικαλιστών από διάφορες περιοχές της χώρας αποκαλύπτει το μεγάλο μέγεθος της εκμετάλλευσης των εργαζομένων του κλάδου

Η παραβίαση της αργίας της Κυριακής, η μερική απασχόληση, αλλά και η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο εμπόριο και στις υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Η εικόνα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των σωματείων από διάφορες πόλεις έχει απόχρωση μελανή, αφού αυτά που κυριαρχούν είναι η ανασφάλιστη εργασία, η υποαπασχόληση, τα χαμηλά μεροκάματα.

Από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ο Γιώργος Πέρρος αναφέρθηκε στις πολιτικές απασχόλησης της κυβέρνησης και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οπως σημείωσε, το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (μέχρι το 1997), είναι 4.294.000 και οι απασχολούμενοι 3.854.100. Επίσης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από 162.300 άτομα με μερική απασχόληση το 1993 έφτασαν τα 236.900 το 1998. Στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας η απασχόληση μειώθηκε και μειώνεται συνεχώς. Από το 1987 μέχρι και το 1996 η μεταβολή αυτή ήταν της τάξης του -21%. Στο δευτερογενή τομέα είχαμε μείωση της απασχόλησης ιδιαίτερα στις βιομηχανίες, στις βιοτεχνίες και στις οικοδομές σε ποσοστό 9,8%. Την ίδια περίοδο στον τριτογενή τομέα εμφανίζεται μεγάλη αύξηση της απασχόλησης που φτάνει το 35,9%!

Κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι οι εμποροϋπάλληλοι

Την εμπειρία των εργαζομένων του Νομού Χανίων μετέφερε στη σύσκεψη η Χαρά Γεωργιακιαννάκη από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης. Οπως σημείωσε, μετά από απόφαση του νομάρχη Γ. Κατσανεβάκη, δίνεται το δικαίωμα στους αυτοαπασχολούμενους να λειτουργούν τα καταστήματά τους τις Κυριακές, πράγμα που αποτελεί ένα πλήγμα στον αγώνα για την αργία της Κυριακής. Η κατάσταση αυτή ευνοεί τη μαύρη εργασία, αφού πολλοί εργοδότες «κρύβουν» τους υπαλλήλους τους - κάνοντας τους... αυτοαπασχολούμενους - τόσο από την Εφορία όσο και από το ΙΚΑ.

Η Ευγενία Κόττη από τη Χίο τόνισε ότι το νησί έχει κλειστή οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτό που απασχολεί κύρια τους εργαζόμενους είναι η αλλαγή του ωραρίου, ως τουριστική περιοχή που είναι το νησί. Οπως κατήγγειλε η Ε. Κόττη, προκειμένου οι εργοδότες να πετύχουν παραπέρα ελαστικοποίηση του ωραρίου κατηγορούν τους εργαζόμενους για την οικονομία που δεν πάει καλά. Αξιοσημείωτο είναι, όπως τόνισε η Ε. Κόττη, ότι οι μισθοί στη Χίο κυμαίνονται πολύ κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μεταξύ 60.000 - 80.000 δρχ. το μήνα!

Από τη Θεσσαλονίκη η Σοφία Καλαντίδου κατήγγειλε ότι υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις του ωραρίου, ενώ τα καταστήματα των τουριστικών περιοχών - Επανωμή, Μιχανιώνα, Περαία - λειτουργούν «κανονικά» τις Κυριακές, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του νομάρχη. Ωστόσο επικρατεί ένα καθεστώς δύο μέτρων στη συμπρωτεύουσα, καθώς σε ορισμένες περιοχές πάει η Αστυνομία και κλείνει τα μαγαζιά και σε άλλες αδιαφορεί! Η Σ. Καλαντίδου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση των εργαζομένων ώστε να βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους.

Παρόμοια η εικόνα και από τα Γιάννενα, όπου υπάρχει παραβίαση του ωραρίου. Οπως τόνισε η Βασ. Καραγκούνη, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του σωματείου είναι χιλιάδες οι ώρες απλήρωτης εργασίας στο νομό, ενώ οι παραβιάσεις που γίνονται είναι σοβαρές αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι πληρώνονται με μισθούς κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή από 70.000 μέχρι 100.000 δρχ. το πολύ!


Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ