Κυριακή 2 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ζοζέ Μποβέ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» τον περιγράφει ως τον «Ρομπέν των Αγροτών», άλλοι αρέσκονται να τον προσομοιάζουν με τον «Αστερίξ», εξαιτίας της γαλατικής καταγωγής του, του ιδιόμορφου μύστακος, που μοιάζει με αυτόν που φέρει ο γνωστός ήρωας των εικονογραφημένων και κυρίως για την ανυποχώρητη θέλησή του να τα βάζει μαζί με τα μέλη της Αγροτικής Συνομοσπονδίας κατά των μεγάλων πολυεθνικών, όπως ο Αστερίξ κατά των κατακτητών Ρωμαίων.

Ο 47χρονος Ζοζέ Μποβέ κατάφερε να μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο στην πατρίδα του τη Γαλλία, όσο και παγκοσμίως, όταν περίπου 300 μέλη της Συνομοσπονδίας, διέλυσαν εργοτάξιο του Μακ Ντόναλντς σε αντίποινα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει νέους δασμούς σε διάφορα εισαγόμενα προϊόντα από τη Γαλλία. Η πρωτότυπη αυτή «επίθεση» πραγματοποιήθηκε στις 12η Αυγούστου 1999 και εννιά μέλη της Συνομοσπονδίας και ο Μποβέ συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκε κατηγορία. Την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν η δίκη, που την ώρα τούτη που γράφονται αυτές οι γραμμές ήταν άγνωστο το αποτέλεσμά της.

Η μικρή νότια πόλη έγινε το επίκεντρο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας χιλιάδων που συνέρρευσαν, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγροτιστές, αλλά και να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην «παγκοσμιοποίηση». Εξάλλου, στο στόχαστρο του Μποβέ πάντα βρίσκεται η παγκοσμιοποίηση και για το λόγο αυτό είχε βρεθεί και το Δεκέμβρη του 1999 στο Σιάτλ, για να πάρει μέρος στις διαμαρτυρίες κατά της συνόδου του ΠΟΕ. Οπως ο ίδιος τόνισε σε δηλώσεις του στη «Λιμπερασιόν», οι πρόσφατες εμπειρίες του και οι εξελίξεις του κατέδειξαν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση σε ατομικό επίπεδο για τα προβλήματα της ανθρωπότητας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ